Linkovi

Izazovi u spoljnoj politici isti - bez obzira ko osvoji Belu kuću


Američke i kineske zastave u Pekingu, 16. septembra 2018. (Foto: AP/Andy Wong)
Američke i kineske zastave u Pekingu, 16. septembra 2018. (Foto: AP/Andy Wong)

Zamislite godinu 2025. Trajni prekid vatre u Gazi je možda i dalje van domašaja. Rat do isrcpljenja još tinja u Ukajini. A Kina ostaje pretnja. Ti izazovi će ostati, bez obzira da li će na izborima pobediti Džo Bajden ili Donald Tramp.

Bajdenova spoljna poliitka u drugom mandatu biće zasnovana na istim principima kao i u prvom, a to su globalno liderstvo i multilateralizam.

“Sjedinjene Države će se takmičiti, odlučno i energično, i bićemo lider na osnovu svojih vrednosti i snage. Stajaćemo uz saveznike i prijatelje”, izjavio je u govoru u Ujedinjenim nacijama Bajden.

Uz to, Bajdenova administracija fokusira se na oblasti u kojima veruje da stanje treba da se unapredi.

“Postoji velika inicijativa sa Kongresom čiji je cilj da se ostvari naše obećanje da ćemo “otključati” resurse za zemlje u razvoju”, navodi Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost.

Kako bi izgledala spoljna politika u drugom Bajdenovom, a kako u drugom Trampovom mandatu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

To znači - više američkih investicija u programe oproštaja duga, reforme multilateralnih razvojnih banaka i različite infrastrukturne projekte širom sveta.

Cilj je da se odgovori na kineske globalne razvojne inicijative podrškom različitim projektima širom sveta, kao što je koridor Lobito, koji spaja Zambiju, Demokratsku Republiku Kongo i Angolu.

“Ne samo što možemo da razvijamo saobraćajne kapacitete da bismo imali putanje za lanac snabdevanja čistom energijom, već možemo i da otključamo ogroman poljoprivredni potencijal Afrike tako što će ta roba stizati na tržište, a takođe možemo da pokrenemo digitalnu transformaciju tog područja”.

Ako Tramp pobedi, fokus se neće toliko stavljati na međunarodni razvoj.

“Učinimo Ameriku bogatijom i bezbednijom i jačom i ponosnijom i lepšom nego ikada ranije. Mislim da imamo poslednju šansu za to”.

Iako je Trampova parola - Amerika na prvom mestu - to ne znači da je njegova spoljna politika izolacionistička, kaže Rejčel Rizo, analitičarka Atlantskog saveta.

“Restriktivna u trgovini, svakako. Bazirana na transakcijama - da. Ali mislim da je najzanimljiviji deo njegove spoljne politike - stepen njegove vizije o drugačijem načinu korišćenja poluga američke moći”.

Nepokolebljiva podrška Izraelu, uslovljena pomoć Ukrajini i snažno rivalstvo sa Kinom. To su spoljnopolitički principi koje za drugi mandat predlaže tink tenk blizak Trampu - Institut za politiku Amerika na prvom mestu.

“To su tri oblasti kojima će morati da se bavi svaka nova administracija “Amerike na prvom mestu”, i moraće da testira svoj pristup “mir putem snage”, smatra direktor instituta Čed Vulf.

I dok ne znamo ko će pobediti u novembru, znamo da spoljna politika neće biti presudni faktor. Ankete pokazuju da mnoge Amerikance više brinu inflacija, ekonomija, imigracija i kriminal nego američki angažman u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG