Linkovi

Bajden: Želimo mirno rešenje


Potpredsednik SAD na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu obećao da će Vapington, ukoliko bude potrebe pomoći zvaničnom Kijevu da se odbrani od Rusije...

Američki potpredsednik Džozef Bajden izjavio je da SAD žele mirno rešenje krize u Ukrajini, ali da će pomoći zvaničnom Kijevu da se brani od Rusije ukoliko to bude neophodno.

Tokom govora na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Bajden je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin mnogo puta obećao da će raditi na postizanju mira, a umesto toga konfliktu doprineo "tenkovima, vojskom i oružjem". Bajden je najavio da će SAD nastaviti da pružaju Ukrajini "bezbednosnu pomoć", ne da bi ohrabrili ratovanje, već - kako je rekao - da bi omogućili Ukrajini da se brani.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko takođe se obratio prisutnima, nekoliko minuta posle Bajdena, i držeći nekoliko ruskih pasoša u rukama rekao da su oduzeti ruskim vojnicima kilometrima unutar ukrajinske teritorije.

Porošenko je naglasio da je više od 5.600 civila ubijeno u konfliktu od prošlog aprila i nazvao ga "sve većom tragedijom za svoj narod".

XS
SM
MD
LG