Linkovi

NATO jača snage na istoku Evrope


Ministri odbrane NATO-a danas su potvrdili da se privodi kraju plan formiranja snažne vojne jedinice koja bi bila u stanju da u kratkom roku odgovori na svaku prijetnju bilo kojoj od NATO članica.

Poenta je na istoku i mogućoj eskalaciji sukoba sa istoka Ukrajine.
Medjutim, ukazuje šefica Evropskog Servisa za spoljne poslove, Federica Mogerini, rješenje Ukrajinske krize neće doći uz pomoć oružja.

Cijelo istočno krilo NATO- Bugarska, Rumunija, Estonija, Latvija, Litvanija i Poljska, dobiće narednih dana komandne centre za upravljanje eventualnim vojnim akcijama, čiji cilj je odbrana teritorije NATO članica. Za eventualne intervencije će na raspolaganju biti snage dvije različite opcije, vojnici, njih do 5000, koji će u roku od 48 sati biti u borbenoj poziciji, a kao dodatne snage veličine jedne divizije, što znači od 10 do 30 hiljada vojnika koje će, ukoliko to potrebe budu nalagale, u najkraćem mogućem roku biti rasporedjene na krizna područja.

"U Ukrajini se nasilje oštro širi. Separatisti, podržani od strane Rusije, namjeravaju da prošire svoju teritoriju , zanemarujući sporazum iz Minska. A Rusija nastavlja da ih podržava obukom, snagama, stotinama komada naprednog oružja, kršeći svoje medjunarodne obaveze", kaže generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

Na zveckanje oružjem, odgovara se slično. Medjutim, Evropljani, čija njemačko-francuska mirovna inicijativa upravo traje, žele nasilje zaustaviti diplomatskim putem.

"Vijesti o razgovorima, ili barem pokšajima da se razgovara u ovom trenutku kao što smo ujedinjeni u ekonomskom pritisku na Rusiju, tako smo ujedinjeni u diplomatskim kanalima, diplomatskim rješenjima krize. Vrlo dobro znamo, ne samo u EU , već i u NATO-u da nema voijnog rješenja krize u Ukrajini i zato su svi načini i pokušaji traženja političkog rješenja krize dobrodošli i na njima treba da se radi", kaže visoka predstavnica Federika Mogerini.

U civilnom dijelu briselske administracije se današnje NATO poruke shvataju kao demonstracija spremnosti da se zajedničke vrijednosti brane svim sredstvima. Medjutim, citirajući riječi jednog od prethodnih NATO generalnih sekretara, Alijansa je prvenstveno politička organizacija i svima sa ove strane bi, sasvim sigurno, prije vojnog, odgovaralo političko rješenje ukrajinske krize.

XS
SM
MD
LG