Linkovi

Bajden: SAD će stajati uz Ukrajinu


Američki potpredsednik Džo Bajden govori o sukobu u Ukrajini na institutu Brukings u Vašingtonu, 27. maja 2015.
Američki potpredsednik Džo Bajden govori o sukobu u Ukrajini na institutu Brukings u Vašingtonu, 27. maja 2015.

SAD će stajati uz Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije, koja je postala značajan problem za evropsku bezbednost, poručio je danas u Vašingtonu potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država - Džozef Bajden.

Govoreći u institutu Brukings, Bajden je naglasio da je podrška Ukrajini važna za budućnost te zemlje, budućnost evropske bezbednosti, kao i međunarodnog poretka.

“Sve dok ukrajinski lideri budu verni projektu reformi, SAD će nastaviti da stoje uz njih”, istakao je Bajden, koji je dodao da će američke sankcije Rusiji ostati na snazi sve dok sporazum iz Minska ne bude u potpunosti primenjen.

SAD će se takodje koncentrisati na direktni odgovor na humanitarnu tragediju, koju je izazvala ruska agresija, naveo je američki potpredsednik. Bajdenov govor bio je jedan od najoštrije sročenih komentara nekog visokog zvaničnika aktuelne administracije na račun Rusije, a Bajden je ocenio da Moskva preduzima korake da podrije stabilnost svojih evropskih suseda i ojača svoju hegemonističku poziciju.

Američki potpredsednik je rekao da se Vladimir Putin značajno promenio od kada je ponovo zauzeo predsednički položaj, a da se zbog toga promenio i američki pristup. On je zaključio da Putinova vizija nema mnogo toga da ponudi ruskom narodu osim “mitova”, što znači da je osuđena na neuspeh.

XS
SM
MD
LG