Linkovi

Bajden na Kosovu: Formirati ZSO, rešiti granicu sa Crnom Gorom


Američki potpredsednik Džo Bajden sa suprugom Džil i drugim članovima porodice u šetnji magistralnim putem nazvanim po njegovom pokojnom sinu Džozefu Bo Bajdenu.
Američki potpredsednik Džo Bajden sa suprugom Džil i drugim članovima porodice u šetnji magistralnim putem nazvanim po njegovom pokojnom sinu Džozefu Bo Bajdenu.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poručio je danas u Prištini da kosovske vlasti treba da u narednom periodu reše pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiraju Zajednicu Srpskih opština. Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da će Kosovo bez ova dva sporazuma ostati izolovano od Vašingtona.

Potpredsednik SAD na Kosovo je stigao kasno sinoć. Njega su na prištinskom aerodromu dočekali predsednik Kosova Hašim Tači i olimpijska šampionka u džudou Majljinda Keljmendi.

Danas, nakon razgovora sa najvišim kosovskim zvaničnicima, američki potpredsednik je kazao da će sprovođenje sporazuma o Zajednici Srpskih opština i ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom imati pozitivan uticaj na region.

Bajden je pozvao je na prekid nasilja u kosovskom parlamentu i apelovao na kosovske lidere da u narednom periodu reše pitanje ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i Zajednice srpskih opština.

„Sve ovo će biti teško ali ovo je nešto što je hitan posao, koji je nužan i koji treba da se obavi“, rekao je Bajden.

Bajden je kazao da SAD veruju u Kosovo i da su do sada pomogle Kosovo sa dve milijarde dolara, kako bi ono kako je kazao postalo prosperitetna i multietnička demokratija. Međutim, Američki potpredsednik je kazao da ni „nijedna demokratija ne može biti uspešna bez ekonomskog rasta”.

Privredni rast ne može da postoji u odsustvu vladavine prava. Ne zato što to kažu SAD ili UN, već zato što su to novi zakoni fizike o ekonomiji. Ljudi će investirati ukoliko ima transparentnosti, preduzeća će investirati samo ukoliko postoji vladavina prava i zakona", kazao je Bajden.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da će Kosovo rešiti pitanje granične linije sa Crnom Gorom u skladu sa državnim interesima Kosova.

“Hoću da budem veoma otvoren pred građanima Kosova. Bez prolaženja demarkacije i bez formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, u skladu sa Ustavom i našim zakonima, Kosovo će ostati usamljeno i izolovano od sveta. Zapostavljeno i od strane SAD”, rekao je Tači.

Tači je istakao da je Kosovo u proteklom periodu preduzelo bitne korake u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i da će, kako je kazao, nastaviti dijalog sa Srbijom. Za Kosovo su po njegovim rečima dobrosusedski odnosi sa Srbijom od strateškog značaja i dijalog jedini put napred.

“Postigli smo istorijski sporazum u aprilu 2013. i postavili smo jaku osnovu za normalizaciju odnosa između dve države. Ali, vreme prolazi brzo i mi imamo obavezu da postavimo novu dinamiku ovom dijalogu i da što brže dođemo do mogućeg i neophodnog pomirenja između dva naša naroda i dve nezavisne države. Pomirenje je moguće i dogodiće se”, kazao je Tači.

U organizaciji Vlade Kosova, porodica Bajden, među kojima su bili supruga, sin, sestra, snaja, i dvoje unučadi američkog potpredsednika, prisustvovala je svečanosti imenovanja magistralnog puta između Uroševca i Gnjilana u blizini američke baze Bondstil po pokojnom sinu Džoa Bajdena, Bou Bajdenu, koji je 2001. služio na Kosovu na uspostavljanju pravosuđa.

Danas tokom dana, supruga Džozefa Bajdena Džil je svojim unucima, decom Boa Bajdena, posetila manastir Gračanicu gde se sastala sa vladikom Teodosijem.

XS
SM
MD
LG