Linkovi

Bajden: Napredak Srbije u interesu SAD


Američki potrpedsednik Džo Bajden rukuje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem po dolasku u Palatu Srbije, 16. avgusta 2016.
Američki potrpedsednik Džo Bajden rukuje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem po dolasku u Palatu Srbije, 16. avgusta 2016.

Dan pre posete Prištini, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden boravio je u Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije - Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Razgovor je protekao u dobroj atmosferi, a teme susreta su bili sve bolji odnosi dve zemlje i američke investicije u Srbiji, ali i dijalog sa Kosovom, evropske integracije Srbije, odnosi u regionu.

Uz najviše državne i vojne počasti potpredsednik SAD Džozef Bajden dočekan je danas u Beogradu, gde je razgovarao sa predstavnicima državnog vrha. Bajdena je dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić, a posle razgovora koji su imali u četiri oka, američki potpredsednik je na konferenciji za novinare, uputio saučešće porodicama u Srbiji koje su izgubile svoje članove u NATO bombardovanju i poručio da je napredak Srbije u interesu SAD.

Za celu Evropu je bitno da ceo region bude ujedinjen i miran, naglasio je Bajden i ocenio da Srbija, i politički i ekonomski, predstavlja ključni kamen temljac za ceo region. On je izrazio uverenje da Srbija može da bude jak i uspešan deo evroatlanske zajednice, čestitao je Srbiji otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa EU, i istakao da je sa Vučićem razgovarao i dijalogu Srbije i Kosova.

"Razgovarali smo o važnosti napretka dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. Srbija i Kosova treba da nastave progres u dijalogu, kako bi normalizovali odnose. To jeste teško, nema ničega lakog u tome. Mnogo je istorije koja treba da se prevaziđe. To je takođe pitanje koje ću pokrenuti sutra na Kosovu."

Vučić je istakao da je sa Bajdenom razgovarao o tri važne teme - bilateralnim odnosima, dijalogu Beograda i Prištine i regionalnim odnosima, to jest evropskom putu Srbije. On je istakao da je podrška SAD od izuzetnog značaja za očuvanje stabilnosti regiona i dodao da je veoma zabrinut zbog moguće destabilizacije u regionu.

Vučić je rekao da za Vladu Srbije nije problem da preuzme odgovornost za greške svojih sunarodnika, ali da veruje da će to da učine i mnogi drugi, jer je stradalo mnogo i Srba i Albanaca. Kako je još rekao, sa Bajdenom je razgovarao i o odnosima Srba i Albanaca:

"Informisao sam potpredsednika Bajdena da ćemo mi već za mesec dana da ugostimo ovde Edija Ramu, da ćemo ugostiti i neke od albanskih predstavnika sa Kosova i Metohije. Da ćemo ugostiti mnoge ljude na biznis forumima, poslovnim sastancima, jer želimo našu zemlju da razvijamo, želimo da obezbedimo veći rast."

A povodom dolaska potpredsednika SAD u zvaničnu posetu Srbiji, predstavnici Srpske radikalne stranke, predvođeni liderom Vojislavom Šešeljem održali su protest u centru Beograda. Šešelj je rekao da su radikali došli da Bajdenu poruče da ga Srbija "mrzi" i da nikada neće zaboraviti da je bio jedan od zagovornika bombardovanja i otimanja Kosova i Metohije.

Učesnici protesta, koji su nosili majice "Glasaj za Trampa", pokušali su da sa platoa ispred Starog dvora priđu zgradi predsednika Republike, ali ih je policija omela u tome.

XS
SM
MD
LG