Linkovi

Prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena, u fokusu biznis njegovog sina


Republikanci tek treba da otkriju navodne dokaze o Bajdenovom prekršaju nakon meseci početnih istraga koje su proizvele hiljade stranica finansijske dokumentacije. (Foto: Mandel NGAN/AFP)
Republikanci tek treba da otkriju navodne dokaze o Bajdenovom prekršaju nakon meseci početnih istraga koje su proizvele hiljade stranica finansijske dokumentacije. (Foto: Mandel NGAN/AFP)

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je u četvrtak prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsednika Džoa Bajdena, manje od tri dana pre nego što će se vlada delimično zatvoriti ukoliko ne bude postignut dogovor dve stranke o budžetu.

Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, izneli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, ali nisu izneli dokaze da je američki predsednik imao ličnu korist od toga.

Na početku pretresa, republikanci su tvrdili da je predsednik Bajden lagao o poslovima članova porodice u inostranstvu i da nije preduzeo korake da ih ogradi od svojih službenih dužnosti dok je bio potpredsednik između 2009. i 2017.

"Amerikanci zahtevaju odgovornost za kulturu korupcije", poručio je predsedavajući Odbora za nadzor vlade Džejms Komer.

Demokrate i nekoliko nezavisnih svedoka saopštili su da nema dokaza da je Bajden primao novac iz inostranstva dok je bio potpredsednik.

Da republikanci imaju pušku koja se dimi ili čak pištolj za vodu koji kaplje, predstavili bi ga danas. Ali nemaju ništa“, rekao je demokrata Džejmi Raskin.

Svedoci na pretresu, profesor Univerziteta Džordž Vašington Džonatan Tarli i forenzički računovođa Brus Dubinski, rekli su da odbor ima dovoljno dokaza da pokrene istragu o opozivu, ali ne i da opravda podizanje optužnice.

Još jedan profesor prava, Majkl Gerhart za Univerziteta Severne Karoline, rekao je da nije čuo kredibilne dokaze da se opravda istraga i upozorio odbor da ga motiviše politika.

Četvrti svedok, bivša zvaničnica Sekretarijata za pravosuđe Ajlin O'Konor rekla je da je sekretarijat bio suviše blag tokom vođenja istrage o Hanteru Bajdenu, Bajdenovom sinu, protiv kojeg je podignuta optužnica za posedovanje oružja.

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politike koju je vodio kao potpredsednik tokom administracije bivšeg predsednika Baraka Obame između 2009. i 2017. U odvojenoj tački, oni takođe navode da se Sekretarijat za pravosuđe mešao u poresku istragu Hantera Bajdena.

Bela kuća saopštila je da je istraga neutemeljena i vođena politikom uoči predsedničkih izbora 2024, kada će se Bajden verovatno još jednom suočiti sa republikancem Donaldom Trampom, kome predstoje četiri suđenja.

Nejasno je da li bi republikanci u Predstavničkom domu, gde imaju tesnu većinu od 221-212, sakupili dovoljno glasova na kraju istrage da zaista podrže opoziv. Ali čak i da to glasanje uspe, malo je verovatno da bi Senat, gde demokrate imaju većinu od 51-49, glasao za smenu Bajdena sa funkcije.

U središtu istrage su navodi da je Bajden, kao potpredsednik, vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti najvišeg tužioca jer je istraživao Burizmu, kompaniju u čijem je upravnom odboru bio njegov sin Hanter.

Brojni američki i strani zvaničnici rekli su da Bajden sprovodi zvaničnu politiku borbe protiv korupcije u Ukrajini.

Republikanci u Predstavničkom domu naveli su da planiraju da traže lične i poslovne bankovne dosijee za Hantera Bajdena i Džejmsa Bajdena, predsednikovog brata.

U utorak je Odbor Predstavničkog doma za nadzor vlade saopštio da je dobio bankovne transakcije od kineskih državljana poslate Hanteru, navodeći kućnu adresu Džoa Bajdena u Delaveru kao adresu korisnika, pre nego što je bio predsednik. Nije jasno da li je Bajden dobio novac.

Saslušanje dolazi kada su republikanci u Predstavničkom domu u okršaju sa Bajdenom i njegovim kolegama demokratama oko finansiranja vlade za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra. Veliki delovi vlade će se zatvoriti ako ne postignu dogovor.

„Posledice po američki narod biće veoma štetne“, saopštila je Bela kuća na početku pretresa. „Ništa ne može odvratiti pažnju od toga”.

Produženo zatvaranje moglo bi da uspori istragu o opozivu jer bi manje zvaničnika administracije bilo dostupno da odgovori na zahteve za informacijama.

Bivši predsednik Tramp je podržavao planove o istrazi. Tramp je dva puta prolazio kroz proceduru opoziva tokom mandata i suočava se sa četiri krivične optužnice – prvi put zbog navodnog pritiska na Ukrajinu da istraži Bajdena uoči izbora 2020. Senat je oba puta oslobađao Trampa.

XS
SM
MD
LG