Linkovi

Šta pokreće proteste u Bahreinu?


Prijatelji i rođaci uzvikuju anti-vladine parole na sahrani 22-godišnjeg Mahmuda Maki Abu Takija, koji je stradao tokom sukoba sa policijom u selu Sitra u Bahreinu
Prijatelji i rođaci uzvikuju anti-vladine parole na sahrani 22-godišnjeg Mahmuda Maki Abu Takija, koji je stradao tokom sukoba sa policijom u selu Sitra u Bahreinu

Vlasti u Bahreinu odlučne su da ne dozvole da Biserni trg u prestonici Manami postane mesto okupljanja demonstranta, kao što je to proteklih nedelja u Kairu bio Trg Tahrir.

Anti-vladini protesti u Egiptu, koji su kulminirali odlaskom predsednika Mubaraka, očigledno su inspirisali opozicione grupe u Bahreinu.

Said Šahabi iz Pokreta za slobodu Bahreina u Londonu objašnjava šta pokreće proteste:

„Politička obespravljenost. Većina i starosedeoci se tretiraju kao autsajderi u društvu. I ekonomski i politički i kulturno“, kaže Šahabi.

Ministar spoljnih poslova Bahreina juče je rekao da je akcija policije bila neophodna da bi se Bahrein vratio s ivice sektaškog ambisa. To međutim, neće zadovoljiti opoziciju.

Većinu u Bahreinu čini šiitsko stanovništvo, ali zemljom upravlja sunitska kraljevska porodica, Al Kalifa. Demonstranti zahtevaju da premijer Kalifa bin Salman Al Kalifa, koji je na vlasti još od 1971. godine – podnese ostavku.

Džejn Kininmont, stručnjak za Bahrein u londonskoj analitičkoj grupi „Četam Haus“ kaže da bi ono što se dogodi u Bahreinu moglo da odjekne i van granica te zemlje.

„Bahrein je mala zemlja između Saudijske Arabije i Irana. Zbog svog položaja i činjenice da se u njoj nalazi glavna američka mornarička baza na Bliskom istoku, strateški je vrlo važna. Bahrein je nasipom povezan sa istočnom pokrajinom Saudijske Arabije u kojoj se nalazi najviše naftnih polja i koja takođe ima ogromnu šiitsku populaciju. Mislim da su Saudijci oduvek zabrinuti da bi nemiri u Bahreinu mogli da se preliju tamo“, objašnjava Kininmont.

Šiitska opozicija u Bahreinu već je napustila parlament u znak protesta zbog akcije policije, ali Said Šahabi iz Pokreta za slobodu Bahreina kaže da protesti nisu sektaški.

„Motivacija nije to što je manjinska sunitska vlada na vlasti, ne. Jer i suniti učestvuju u borbi. A kada kažemo da manjina vlada većinom, ne mislimo manjinski suniti, već manjinski klan, pleme“.


Taj klan čini vladu, koja je - iako nikad nije izabrana - na vlasti već 40 godina. Ovi protesti mogli bi da budu najveći test njene moći do sada.

XS
SM
MD
LG