Linkovi

Nastavak protesta u Bahreinu


Biserni trg u glavnom gradu Bahreina, Menami
Biserni trg u glavnom gradu Bahreina, Menami

Hiljade bahreinskih boraca za demokratiju, ponovo su podigle šatorsko naselje na glavnom trgu prestonice Maname, pripremajući se da razmotre ponuđene razgovore sa sunitskom manjinom koja vlada ovom ostrvskom državom u Persijskom zalivu.

Stotine demonstranata su provele noć na Bisernom trgu, pošto su im se prethodnog dana pridružile hiljade aktivista koji su slavili povlačenje bezbednosnioh snaga po naređenju vladajuće porodice Al-Kalifa. Demonstranti su podigli šatore i postavili prepreke i druge objekte na trg i oživeli naselje koje su uspostavili prošlog utorka, koje je međutim policija rasturila u četvrtak u napadu pre zore, u kojem je poginulo pet demonstranata i ranjeno oko 230.

Bahreinski krunski princ Salman bin Hamad Al-Kalifa, juče je saopštio da je naredio pripadnicima snaga bezbednosti da se povuku sa Bisernog trga posle međunarodnih osuda obračuna sa demonstrantima. On je takođe pozvao sve strane da se pridruže vladi u dijalogu o političkim reformama. Lideri bahreinskih omladinsjkih organizacija su danas odbacili taj poziv i preko „Fejsbuka“ pozvali na opšti štrajk za ispunjenje svojih zahteva.

Glavna opoziciona stranka većinskih šiita u Bahreinu, partija Vefak, traži ostavku vlade i ustavne promene kojima bi se kraljevskoj porodici ukinulo pravo da postavlja glavne državne funkcionere. Ta partija je prošle nedelje iz protesta zbog obračuna sa demonstrantima povukla svoje poslanike iz parlamenta.

Većinski sunitska susedna Saudijska Arabija, danas je izdala saopštenje u kojem apeluje na građane Bahreina da se „urazume“ i „prihvate“ ponudu svojih sunitskih vladara za razgovore o stabilizaciji sutuacije.

XS
SM
MD
LG