Linkovi

Napad na ambasadu SAD u Podgorici, napadač se ubio


Policija Crne Gore blokirala je prilaze ambasadi SAD u Podgorici.
Policija Crne Gore blokirala je prilaze ambasadi SAD u Podgorici.

Policija je potvrdila da je Dalibor Jauković poslije ponoći bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo. Izvor Glasa Amerike u policiji, rekao je da je napadača identifikovao "bliski srodnik".

Državni tužilac Lepa Medenica kazala je da dežurna tužiteljka izašla na lice mjesta i izvršila uviđaj, odmah po saznanju događaja.​

"Tom prilikom izdata je naredba od strane tužiteljke za obdukciju tijela stradalog. Daljim intenzivnim mjerama i radnjama preduzetim od strane tuzilastva i Uprave policije, utvrdjen je identitet lica koje je bacilo eksplozivnu napravu u dvorišni dio američke ambasade i koje je nakon toga aktiviralo drugu eksplozivnu napravu i tako izvršilo samoubistvo. Od strane tužilaštva i UP preduzimaju se aktivne mjere i radnje u cilju utvrdjivanju svih okolnosti, te posebno motiva ovog čina", saopštila je Medenica na konferenciji za novinare.

Dalibor Jauković
Dalibor Jauković

Medenica je kazala da do sada nije utvrđeno da se radilo o terorizmu. Na pitanje novinara da li je riječ o samoubistvu, ili je druga bomba ekplodirala u toku krivičnog djela, ona je odgovorila da preliminarni nalaz pokazuje da se radi o samoubistvu.

Pomoćnik direktora policije Enes Baković kazao je da je brzom i efikasnom akcijom policije i tužilaštva utvrđen identitet osobe za koju se sumnja da je aktivriala eksplozivnu napravu M-75.

Policija i Tužilaštvo utvrđuju motiv napada (foto: rtcg.me)
Policija i Tužilaštvo utvrđuju motiv napada (foto: rtcg.me)

"Radi se o licu D.J. iz Podgorice, rodjenom 1976. godine u Kraljevu, Republika Srbija, koje nije registrovano kao izvršilac krivičnih djela", rekao je Baković, navodeći da je Jauković crnogorski državljanin, kao i da je bombu na ambasadu bacio sa udaljenosti od 5-6 metara od ulaza u ambasadu.

"Zajedno sa agentima FBI predizimaju se mjere i radnje na provjeri drustvenih mreža koje je ovo lice koristilo", naglasio je Baković.

Dalibor Jauković, rođen je u Kraljevu u Srbiji. Živio je u Podgorici. Na njegovoj Fejsbuk stranici navodi se da je bivši vojnik te da je odlikovan medaljom za zasluge u domenu odbrane i bezbjednosti SRJ. Objavljena je i fotografija Povelje o odlikovanju sa potpisom Slobodana Miloševića.

Detalj s Jaukovićevog Fejsbuk profila
Detalj s Jaukovićevog Fejsbuk profila

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za obezbeđenje ličnosti i objekta Dragan Blagojević kazao je da policija garantuje bezbjednost svih zaposlenih u Ambasadi SAD-a.

"Preduzimaju se pojačane mjere bezvjednosti prema svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima koja se nalaze na području Crne Gore", rekao je Blagojević.

Ambasada SAD u Podgorici objavila je na Tviteru da je nakon je svo osoblje ambasade, nakon incidenta, bezbjedno. Zgrada ambasade nije oštećena. Službenici američkog diplomatskog predstavništva u Crnoj Gori, kako je navedeno u saopštenju, sarađuju sa policijom koja i dalje nastoje da utvrde motiv napada.

Policija Crne Gore blokirala je prilaze Ambasadi SAD u Podgorici.
Policija Crne Gore blokirala je prilaze Ambasadi SAD u Podgorici.

Oko ponoći, u dijelu grada preko Morače, u blizini Sportskog centra, čula se eksplozija. Davor, 35, iz Podgorice, koji se u trenutku eksplozije nalazio u blizini Sportskog centra “Morača”- stotinjak metara od ambasade, rekao je Glasu Amerike da je čuo dvije detonacije - da je druga došla iz pravca obale Morače, prekoputa samog ulaza u kompleks, odakle je napadač navodno bacio bombu preko ograde ambasade, a zatim se, vjerovatno, raznio drugom bombom.

"Službenici CB Podgorica su odmah obišli teren i ubrzo su, preko puta Ambasade SAD-a, na zemljanom dijelu ka obali rijeke Morača, pronašli beživotno tijelo za sada neidentifikovanog muškog lica. Ovo muško lice je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradalo usljed aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacilo eksplozivnu napravu – bombu u dvorište Ambasade SAD-a", saopštila je policija ističući da u napadu nije pričinjena materijalna šteta na imovini objekta ambasade.

Pripadnici crnogorske policije stražare ispred Ambasade SAD u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, 22. febrauara 2018.
Pripadnici crnogorske policije stražare ispred Ambasade SAD u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, 22. febrauara 2018.

"O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je rukovodio vršenjem uviđaja na licu mjesta. Izuzeti su tragovi sa lica mjesta i oni će biti predmet vještačenja. Službenici Uprave policije su u komunikaciji sa predstavnicima Ambasade SAD-a u vezi sa ovim događajem. O svemu što bude utvrđeno daljom istragom javnost će biti blagovremeno obaviještena", navodi se u saopštenju.

Povodom jutrošnjeg napada, otpravnica poslova Džudi Kuo (Judi Kuo) primila je crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

Na Tviter nalogu, ambasada SAD se z​ahvalila crnogorskoj vladi i policiji na bliskoj saradnji i za profesionalnu podršku u istrazi incidenta.

Saopšteno je i da je crnogorska vlada najoštrije osudila napad na Ambasadu SAD-a i da je izrazila žaljenje uz poruku da noćašnji incident ne može pogoršati "visok stepen bezbjednosti i sigurnosti" diplomatskih predstavništava i ukupnu bezbednost u Crnoj Gori.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Crne Gore najoštrije osuđuju napad na ambasadu SAD-a i izražavaju žaljenje zbog ovog događaja. Svi nadležni državni organi preduzimaju mere i radnje s ciljem rasvetljavanja ovog slučaja i obezbeđivanja pune sigurnosti i bezbjednosti službenika američke ambasade“, saopštio je nakon posete ambasadi SAD-a ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić.

Pripadnici crnogorske policije stražare ispred Ambasade SAD u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, 22. febrauara 2018.
Pripadnici crnogorske policije stražare ispred Ambasade SAD u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, 22. febrauara 2018.

Crngorski zvaničnici su, prilikom posjete ambasadi i u drugim kontaktima sa predstavnicima SAD, izrazili solidarnost povodom napada i naglasili "čvrsti stav da ovaj događaj neće i ne može pogoršati visoki stepen bezbjednosti i sigurnosti diplomatskih predstavništava i ukupnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori".

Američka ambasada je prethodno upozorila državljane SAD da izbegavaju područje zgrade ambasade. Podsekretar za javnu diplomatiju, Stiv Goldstin, rekao je Njujork Tajmsu ne zna šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Na Tviteru, ambasada je takođe objavila da danas neće izdavati vize i da će svi dogovoreni razgovori sa aplikantima za vize biti ponovo zakazani.

Napadač - bivši vojnik

Napadač, Dalibor Jauković, je živio je u naselju "Blok 5" u Podgorici. U razgovoru sa novinarom Glasa Amerike, komšije kažu da je bio pristojan komšija.

"Bio je običan, normalan čovjek. Znala sam ga samo površno. Uvijek je bio pristojan komšija", rekla Jaukovićeva komšinica Branka.

"Bio je dobar patriota 1999. godine, pripadnik RV i PVO VJ. Nisam ga nakon toga vidio godinama, ali je bio dobar čovjek i ne znam što ga je moglo navesti da ovo uradi", rekao je novinarima Milutin Dragićević, koji se predstavio kao kum od napadačevog brata.

Sudeći po objavama na Fejsbuku, Dalibor Jauković bio je protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

XS
SM
MD
LG