Linkovi

Elektronski uređaji tokom celog leta?


Prma novim pravilima, korištenje pojedinih uređaja biće dozvoljeno tokom uzletanja i sletanja, dok putnici i dalje neće moći da koriste mobilne telefone

Predstavnici Američke federalne administracije za vazduhoplovstvo, skraćeno FAA, izdali su danas saopštenje u kojem se navodi da će putnicima od sada biti dozvoljeno da koriste elektronske naprave tokom uzletanja i sletanja, ali samo u avionima koji zadovoljavaju određene kriterijume, odnosno da imaju zaštitu sistema od eventualnih elektronskih ometanja.

Zvaničnik FAA, Majkl Huerta objasnio je da ova odluka doneta na osnovu izveštaja specijalno formiranog komiteta, koji je zaključio da je korišćenje pojedinih uređaja tokom leta bezopasno – sa nekim izuzecima. U izveštaju se navodi da većina sistema u komercijalnim avionima ima kapacitet da toleriše radio talase koje emituju ovi uređaji, međutim u slučajevima smanjene vidljivosti u oko jedan odsto vih letova, ti talasi bi izazvali probleme sa sistemima za sletanje.

Drugim rečima, biće dozvoljeno čitanje već daunlodovanih tekstova, kao npr. elektronskih knjiga, zatim provera kalendara i igranje video igara, osim u slučajevima manje vidljivosti kada će putnici biti zamoljeni da isključe elektronske uređaje. Članovi komiteta koji je sastavio izveštaj su predstavnici avio kompanija, avionsko osoblje i proizvođači aviona, ali i neke grupe građana i proizvođači iz telekomunikacione industrije.

Ova regulativa neće odmah stupiti na snagu, ali kako FAA navodi to bi trebalo da se dogodi što je pre moguće. Putnici i dalje neće moći da obavljaju telefonske razgovore sa svojih mobilnih tokom leta. Huerta navodi da je to u nadležnosti Federalne komunikacione komisije te da se FAA nije bi bavila tim pitanjem. Svaka aviokompanija će odlučivati nezavisno o tome kako i kada će dozvoliti putnicima da koriste elektronske uređaje na svim visinama.
XS
SM
MD
LG