Linkovi

Taliban poriče da pregovara sa Kabulom


Avganistanski predsednik Hamid Karzai posle pres konferencije u predsedničkoj palati u Kabulu, u subotu 25. januara.
Avganistanski predsednik Hamid Karzai posle pres konferencije u predsedničkoj palati u Kabulu, u subotu 25. januara.

Američki dnevnik Njujork Tajms objavio je izveštaj da vlada predsednika Karzaija tajno pregovara sa Talibanom bez učešća SAD, što predstavnici militantnog pokreta demantuju.

Avganistanski Taliban je demantovao izveštaje da vodi pregovore sa avganistanskom vladom, nakon što je Njujork Tajms objavio da je vlada predsednika Hamida Karzaija uključena u tajne kontakte sa Talibanom, bez učešća Sjedinjenih Država.

U intervjuu za Glas Amerike, portparol Talibana Zabijula Mudžahid demantovao je da se ikada sastao sa predstavnicima vlade u Kabulu, rekavši da su te tvrdnje “bez osnova i da ih je izmislila avganistanska vlada.” Portparol je rekao da bi održavanje razgovora sa Karzaijevom administracijom bilo “gubljenje vremena” jer taj pokret tvrdi da je Avganistan i dalje pod stranom okupacijom.

Tajms se u svom izveštaju poziva na neimenovanog funkcionera avganistanske vlade koji je rekao da su razgovori počeli u novembru ali nisu rezultirali “opipljivim sporazumom” niti napredovali mimo otvaranja pregovora.
XS
SM
MD
LG