Linkovi

SAD baze u Avganistanu i nakon 2014.?


Avganistanski predsednik Hamid Karzai
Avganistanski predsednik Hamid Karzai

Dve zemlje već dugo razgovaraju o bilateralnom sporazumu koji bi definisao američko vojno prisustvo u Avganistanu posle 2014.

Avganistanski predsednk Hamid Karzai kaže da je spreman da dozvoli Sjedinjenim Državama da zadrže devet baza u Avganistanu kada se iduće godine povuče glavnina međunarodnih snaga, ali želi bezbednosne i ekonomske garancije.

Dve zemlje već dugo razgovaraju o bilateralnom sporazumu koji bi definisao američko vojno prisustvo u Avganistanu posle 2014. Predsednik Karzai je na današnjoj svečanosti u Kabulu prvi put saopštio detalje razgovora koji su – prema njegovim rečima – ušli u „ključnu fazu“.

Karzai je rekao da će Sjedinjenim Državama ustupiti kontrolu u devet baza širom Avganistana - od kojih je jedna na granici sa Pakistanom, a druga blizu iranske granice - jedino ako Vašington ispuni zahteve Kabula.

On je rekao da Avganistanci traže predanost Sjedinjenih Država povećanju bezbednosti, jačanju oružanih snaga zemlje i obezbeđenju dugoročnog ekonomskog razvoja. Američka vlada još nije reagovala na saopštenje avganistanskog predsednika.
XS
SM
MD
LG