Linkovi

Avganistan: Novi napad na strane trupe

  • Glas Amerike

Povređeni u napadu u Avganistanu

Najmanje 15 ljudi je poginulo, među kojima i američki državljani, a oko 40 povređeno u napadu bombaša samoubice na konvoj stranih vojnih trupa u Kabulu.

Radi se o jednom od najgorih napada u avganistanskoj prestonici u poslednjih nekoliko meseci.

Snažna eksplozija koja se dogodila tokom jutarnjeg saobraćajnog špica, teško je oštetila nekoliko obližnjih zgrada i polomila prozore na mnogim drugim. Portparol NATO-a izjavio je za Ašna servis Glasa Amerike da su među stradalima dvojica vojnika i četvorica civilnih radnika na ugovor, dok je američka vojska objavila da su vojnici američki državljani.

Avganistanski zvaničnici kažu da je ubijno devet avgansitanskih civila, među kojima dvoje dece. Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Hezb-e-Islami, čiji portparol je izjavio da su mete bili Amerikanci.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai osudio je napad, rekavši da se radi o delu "terorista i neprijatelja mira u Avganistanu". Poslednji samoubilački bombaški napad u Kabulu dogodio se u martu, kada je tokom posete američkog sekretara za odbranu Čaka Hejgla ispred ministarstva odbrane stradalo devet ljudi.
XS
SM
MD
LG