Linkovi

Konzervativac Sebastijan Kurc vodi na izborima u Austriji


Ministar inostranih poslova Austrije i lider Narodne stranke Sebastijan Kurc će najverovatnije biti novi lider
Ministar inostranih poslova Austrije i lider Narodne stranke Sebastijan Kurc će najverovatnije biti novi lider

Ankete na izlazu sa birališta na opštim izborima u Austriji ukazuju da će, kako izgleda, 31- godišnji Sebastijan Kurc, harizmatski lider konzervativne stranke i sadašnji ministar inostranih poslova pobediti - što bi ga učinilo najmladjim liderom u Evropi.

Posmatrači navode da je Kurc uspeo da oživi konzervativnu stranku i motiviše austrijsku desnicu, uključujući krajnju desnicu, nakon raspada koalciije izmedju konzervativaca i socijalista.

Novi rezultati anketa organizacije SORA ukazuju da su Socijaldemokrate koje su vodile kampanju na platformi potrebe za društvenom jednakošću jedva dobili nešto više glasova od krajnje desničarske Stranke slobode u borbi za drugo mesto, posle konzervativaca.

Kampanjom je dominiralo pitanje imigracije. Austrija, sa nešto ispod 9 miliona stanovnika, primila je 90.000 azilanata, pretežno Muslimana, tokom migrantske krize 2015. što je pospešilo podršku desničarskim političarima koji favorizuju oštrije imigracione zakone.

Konzervativci su pretrpeli udarac u decembru 2016. kada je Norbert Hofer tesno poražen na izborima kojima je takodje dominiralo pitanje imigracije, ali na kojima su glasači izabrali kandidata Zelene stranke Aleksandera van der Belena.

Sada analitičari navode da je konzervativna Narodna Stranka, na čijem je čelu Kurc izbila na prvo mesto u anketama, dok se kranje desničarska Stranka Slobode i socijalisti bore za drugo mesto. Posmatrači navode da ovi izbori predstavljaju šansu da se krajnja desnica pridruži koalicionoj vladi po prvi put u više godina i označi prelaz na desno u austrijskoj politici.

XS
SM
MD
LG