Linkovi

Akcije za spašavanje ugroženih vrsta


Među ugroženim vrstama je i amurski tigar
Među ugroženim vrstama je i amurski tigar

U Australiji je već izumrlo 55 životinjskih vrsta i 42 vrste biljaka, dok Svetski fond za divlji svet kaže da je ugroženo čak 1694 vrsta.

Australijski ekoaktivisti nedavno su odlučili da privlačnost nekih vrsta životinja iskoriste za podizanje svesti o njihovoj ugroženosti. Na jednoj ulici u Sidneju prolaznici su imali priliku da saznaju koliko je važno da se spreči izumiranje ugroženih životinjskih vrsta.

Minijaturni posumi i albino akinade neke su od ljupkih životinja koje su aktivisti doveli na ulicu da bi podvukli njihovu ugroženost. Akcija je održana 7. septembra, na takozvani Nacionalni dan ugroženih vrsta, kojim se u Australiji obeležava smrt poslednjeg tasmanijskog tigra, pre 76 godina. Zoološki vrtovi i rezervati bore se da spreče slične gubitke. Menadžer Organizacije za podučavanje o divljem svetu, Ben Bjukenan, kaže da prikazivanje životinja motiviše ljude da pruže pomoć.

„Nacionalni dan ugroženih vrsta podiže svest, podstiče ljude da se uključe, da upoznaju divlji svet, da se približe životinjama sa perjem, krljuštima, krznom…To im pomaže da preduzmu nešto i počnu da pomažu inicijative za zaštitu divljeg sveta“, kaže Bjukenan.

Akcija je na prijatan način ublažila užurbanost u poslovnoj četvrti Sidneja. Posebnu pažnju privukli su mladunci najugroženije vrste - tasmanijskog đavola. Prema nalazima Međunarodne unije za očuvanje prirode, njihova populacija smanjila se za preko 60 odsto u poslednjih 10 godina, najviše zbog zaraznog tumora njuške. Ben Bjukenan kaže da su ugrožene i neke od najpoznatijih australijskih životinja.

„Koale su upravo proglašene ugroženim u čitavoj zemlji, a u državi Viktoriji je ugrožen crvenorepi crni kakadu“, kaže Bjukenan.

Mnoge od preko 600 hiljada životinjskih i biljnih vrsta u Australiji žive samo na tom kontinentu. Promene u njihovoj prirodnoj sredini izazvane ljudskim uticajima neprestano dovode nove na spisak ugroženih. Ben Bjukenan kaže da bi kombinacija zaštite sredine i programa za obnavljanje populacije mogla da pomogne.

„Zoološki vrtovi mogu da pomognu u odgajanju mladunaca koje možemo da vratimo u divljinu, ali i ta prirodna staništa moramo da zaštitimo kako bismo osigurali njihov opstanak u budućnosti“, kaže Bjukenan.

U Australiji je već izumrlo 55 životinjskih vrsta i 42 vrste biljaka, dok Svetski fond za divlji svet kaže da je ugroženo čak 1694 vrsta.
XS
SM
MD
LG