Linkovi

Aung San Su Ći uručena Kongresna medalja


Opozicionoj liderki Burme Aung San Su Ći uručena je Kongresna zlatna medalja

Burmanski borac za demokratiju Aung San Su Ći započela je dvonedeljnu posetu SAD, a jedna od njenih stanica juče je bio i Glas Amerike

Vodja burmanske borbe za demokratiju, Aung San Su Ći, primila je Kongresnu zlatnu medalju na ceremoniji na Kapitolu. Ona je tako lično primila nagradu koja joj je dodeljena dok je bila u kućnom pritvoru koji joj je uveo bivši vojni režim Burme.

Aung San Su Ći se zahvalila Sjedinjenim Državama na godinama podrške demokratskom pokretu u Burmi, i izrazila oprezni optimizam da je njena zemlja sada na putu slobode i demokratije.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, bivša prva dama Lora Buš i vodeći američki zakonodavci odali su priznanje Aung San Su Ći na hrabrosti i istrajnosti za vreme 14 godina koje je provela u zatočeništvu.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi istakla je da je njeno prisustvo u SAD posle više godina kućnog zatvora u Burmi izuzetan dogadjaj i znak napretka u njenoj zemlji.

Vodja senatskih republikanaca Mič Mekonel izjavio je da je dobitnica Nobelove nagrade dala veliki doprinos borbi za demokratske reforme i ljudska prava širom sveta.

Aung San Su Ći će se kasnije danas privatno sastati sa predsednikom Barakom Obamom.

Aung San Su Ći na Glasu Amerike

Aung San Su Ći u ponedeljak započela je dvonedeljnu posetu SAD, a jedna od njenih stanica juče je bio i Glas Amerike, gde je našoj kući dala ekskluzivni intervju.

Posle doručka, koji su uzgred činile palačinke sa borovnicom i sok - burmanska aktivistkinja za demokratiju Aung San Su Ći započela je prvi dan u SAD sa državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Kao jednu od prvih stanica u Vašingtonu, ona je posetila sedište Glasa Amerike i govorila o ublažavanju američkih trgovinskih restrikcija, uvedenih pre mnogo godina represivnom vojnom režimu Burme.

Aung San Su Ći razgovara sa direktorom Glasa Amerike Dejvidom Ensorom
Aung San Su Ći razgovara sa direktorom Glasa Amerike Dejvidom Ensorom

“Bilo je mnogo tvrdnji da su sankcije nanele ekonomsku štetu Burmi, ali ja se ne slažem sa tim gledištem. Jer ako pogledate izveštaje, jasno je da ekonomski uticaj na Burmu nije bio toliko veliki. Međutim, ja mislim da je politički uticaj bio veoma veliki, i to nam je pomoglo u našoj borbi za demokratiju“, kaže Aung San Su Ći.

Američke kompanije su ovog jula ponovo počela da investiraju u Burmu, dok je predsednik Barak Obama nastavio da ublažava sankcije, pošto je vojna vlada počela da pokazuje toleranciju prema demokratiji koja se razvija. Pre dve godine, vlasti su pustile Aung San Su Ći iz kućnog pritvora u kojem je provela gotovo 20 godina. Zatim su ona i članovi njene stranke početkom godine osvojili mesta u parlamentu.

U razgovoru za burmanski servis Glasa Amerike, dobitnica Nobelove nagrade je izjavila da njena stranka učestvuje u političkoj debati.

“To ne može biti parlament koji samo odobrava želje vlade, kada smo mi sami članovi tog parlamenta“.

Međutim, ona upozorava da Ustav njene zemlje dozvoljava vojsci da preuzme kompletnu upravu ako proceni da je to neophodno.

Kada je reč o etničkim sukobima unutar Burme, Aung San Su Ći kaže da njena zemlja mora da shvati kako se pregovorima dolazi do kompromisa.

Ranije u toku dana, neprofitna organizacija Azijsko društvo uručila je Aung San nagradu za globalnu viziju, a državna sekretarka uputila joj je komplimente:

“Ona se pokazala kao prirodni talenat – u političkoj kampanji, u radu u parlamentu, i ostala je usredsređena na ono što može da se uradi već danas, a šta sutra, i prekosutra, kako bi njena zemlja krenula napred“, istakla je Hilari Klinton.

Demokratska aktivistkinja se slaže da je u tome ključ – da nije važna samo brzina demokratskih promena već i znati šta je ispravan redosled tih promena.

„Mi nismo na kraju borbe za demokratiju, ali idemo ka tom cilju. Preskočili smo prvu prepreku, ali pred nama je još mnogo njih koje treba preći“.

U narednih 17 dana, Aung San Su Ći putovaće po Sjedinjenim Državama, od istočne do zapadne obale, a jedna od stanica biće i Fort Vejn u Indijani, državi na srednjem zapadu, gde živi najveća burmanska zajednica u zemlji.
XS
SM
MD
LG