Linkovi

Su Ći: Demokratizacija - odgovornost naroda


Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun i vodja burmanske opozicije Aung San Su Ći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Njujorku.
Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun i vodja burmanske opozicije Aung San Su Ći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Njujorku.

Za vreme posete UN, legendarna aktivistkinja istakla je da je došlo vreme da građani Burme preuzmu odgovornost ze demokratizaciju zemlje.

Burmanska opoziciona liderka Aung San Su Ći izjavila je da je zadovoljna što su Sjedinjene Države ukinule sankcije protiv njene države.

Demokratska aktivistkinja izjavila je to na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, u sedištu svetske organizacije u Njujorku. Njen povratak u Njujork, gde je pre 40 godina radila u UN, je deo 17-todnevne turneje po Sjedinjenim Državama, što je prva poseta Aung San Su Ći Americi od kako je puštena iz kućnog pritvora 2010. godine.

Odgovarajući na pitanje novinarke Glasa Amerike Margaret Bešir, Su Ći je rekla da je veoma zahvalna na tome što je Kongres godinama činio u znak podrške njenom demokratskom pokretu, ali da sada, narod Burme treba da pokuša da radi samostalno.

Ona je dodala da je došlo vreme da građani preuzmu odgovornost za demokratizaciju zemlje.

U sredu, sekretarijat za finansije saopštio je da je ukinuo sankcije burmanskom predsedniku Tein Seinu i predsedniku parlamenta Tura Šve Manu. Ban Ki Mun je izrazio nadu i očekivanje da će zajednički, predsednik Tein Sein i Aung San Su Ći predvoditi Burmu ka pomirenju i demokratiji.
XS
SM
MD
LG