Linkovi

Mali i kineske investicije glavne teme samita AU


Završna sednica samita Afričke unije, Adis Abeba, 27. maj 2013.
Završna sednica samita Afričke unije, Adis Abeba, 27. maj 2013.

Afrički lideri su se proteklog vikenda sastali u etiopskoj prestonici Adis Abebi da proslave 50. godišnjicu Afričke unije i razmotre aktuelne probleme kontinenta.

Potpredsednik Kine Vang Jang saopštio je Afričkoj uniji da novi lideri u Pekingu žele veću trgovinsku saradnju i bliskije konsultacije o međunarodnoj politici, s obzirom na porast afričkog uticaja u svetu. Etiopski premijer i predsednik Afričke unije, Hajlemarijam Desalin, izjavio je da je Kina pouzdani partner Afrike:

„Ohrabruje zapažanje da neki od naših prijatelja i partnera daju prednost razvoju infrastrukture u Africi u okviru njihovog strateškog partnersta sa našim kontinentom. U vezi sa tim, hteo bih da iskoristim ovu priliku da izrazim Kini svoje najdublje uvažavanje što je uložila milijarde dolara da nam pomogne u razvojnim poduhvatima.

Ne pominjući Kinu po imenu, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da ga brine što pojedine zemlje nisu u Africi transparentne kao Sjedinjene Države, što bi moglo da podrije demokratiju. Ipak, on je priznao da Sjedinjene Države zaostaju u investiranju u Africi. Direktorka Afričkog odeljenja Centra za strateške i međunarodne studije, Dženifer Kuk, kaže da budžetske uštede znače da Obamina administracija mora u Africi da radi više, sa manje sredstava:

To je prilika da se kaže da smo se vratili i da smo spremni da se angažujemo na drugačijem nivou, drugačije nego što smo činili u prošlosti, ali i na mnogo pozitivniji način.“

To podrazumeva vođstvo uz pomoć privatnog sektora.

„Takve vrste poslovnih investicionih odnosa su mnogo više partnerstvo jednakih, da Sjedinjene Države ne gledaju na Afriku kao na sukob, boleštine i glad, nego i kao na prostor na kojem je moguće partnerstvo.“

U pogledu Malija, afrički lideri su razgovarali o regionalnim snagama za intervenciju protiv terorista svrstanih sa Al-kaidom na severu Malija, kada se odatle povuku francuski vojnici.

„Smatram da sami Afrikanci treba da osiguraju bezbednost Afrike. Ali Francuska je spremna da sarađuje sa Afrikancima i obezbedi afričkim armijama sredstva za uzvraćanje na svaku agresiju,“ rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.

Dok Zapadnoafričke trupe za brzo reagovanje pristižu u pomoć malijskim snagama, Dženifer Kuk kaže da međunarodna asistencija ima kritičnu važnost:

„Dok se afričke snage raspoređuju po tim gradovima na severu Malija i pokušavaju da ih odbrane od organizacija Ansar Dine i Al-Kaida u Magrebu, javlja se potreba za specijalizovanijom obukom u borbi protiv pobunjenika, povezanom sa zajednicama, prikupljanjem obaveštajnih podataka.“

Francuski predsednik Fransoa Oland je naglasio da su terorizam, trgovanje oružjem i piratstvo u Africi, globalni problemi protiv kojih moraju da se bore svi zajedno.
XS
SM
MD
LG