Linkovi

Sporna upotreba "atrazina" u SAD


"Atrazin" je od 2004. zabranjen u Evropskoj uniji
"Atrazin" je od 2004. zabranjen u Evropskoj uniji

Tokom četiri dana pretresa o uticaju ovog pesticida, naučnici i aktivisti izneli su različita mišljenja o bezbednosti “atrazina”

Pod pritiskom grupa za zaštitu životne sredine i zahteva kontrolora, američka Agencija za zaštitu prirodne sredine i odbor naučnika odgovarali su na pitanja javnosti u vezi sa rizicima „atrazina“, pesticida koji se najčešće koristi u Sjedinjenim Državama i još 90 drugih zemalja, najčešće koristi. „Atrazin“ je od 2004. godine zabranjen u Evropskoj uniji, a prema rezultatima nekih istraživanja, ovaj pesticid može da bude vrlo opasan po zdravlje ljudi i prirodnu okolinu.

Američki poljoprivrednici svake godine upotrebe više od 35 miliona pesticida “atrazin” za useve kukuruza, šećerne trske i raznih vrsta žitarica. Međutim, sve veći broj naučnih dokaza – među kojima su i tragovi “atrazina” pronađeni u vodovodu mnogih američkih gradova – doveli su do porasta zabrinutosti u javnosti, u vezi sa tim koliko je ova supstanca bezbedna po zdravlje.

Američka Agencija za zaštitu prirodne sredine, skraćeno EPA, sazvala je nedavno savetodavni naučni tim koji je na otvorenim skupovima razmatrao uticaj “atrazina” na ljude i okolinu. Stiven Bredberi je direktor programa EPA-e za pesticide.

“Verovatno se svi slažu da preterana izloženost ‘atrazinu’ u velikoj količini može da ima posledice”.

Tokom četiri dana pretresa o uticaju ovog pesticida, naučnici i aktivisti izneli su različita mišljenja o bezbednosti “atrazina”. Keri Kriger, vođa ekološke grupe pod nazivom “Spasimo žabe”, kaže da je najmanje 2.000 vrste vodozemaca u opasnosti od istrebljenja.

“Ogroman broj svetskih biologa, koji se bave vodozemcima, slaže se da je ‘atrazin’ izuzetno štetan za njih. Postoji obilje naučne literature, kako iz laboratorija, tako i sa terena, u kojima se opisuju štetne osobine ‘atrazina’ na prirodu”.

Kriger dodaje da su kod žaba, između ostalog, uočene smanjena plodnost, pobačaji i oslabljen imunitet. S druge strane, predstavnici firme Sindženta, najvećeg proizvođača “atrazina”, kažu da je ta hemikalija bezopasna. Nekoliko naučnika, koje je poslala ova kompanija, zastupali su tu tezu. Kit Solomon bio je jedan od njih.

Ne postoje uverljivi dokazi koji bi doveli u vezu izloženost ‘atrazinu’ sa negativnim posledicama po vodozemce, uključujući i ribe i reptile”.

Naučnici koji rade za američku vladu takođe su izložili rezultate svog istraživanja, prema kojima je “atrazin” možda više toksičan za biljke nego za životinje.

“U slučaju uticaja na vodeni ekosistem, istraživali smo kakve su eventualne posledice korišćenja atrazina na vodene biljke i biljnu strukturu, u smislu da je to neka vrsta kuće za čitav ekološki sistem”.

Dozvola za korišćenje “atrazina” ističe iduće godine, a dalju upotrebu tog pesticida će onda morati da odobri federalna vlada. Savetodavni tim ima tri meseca da predstavi svoje preporuke američkoj vladi.
XS
SM
MD
LG