Linkovi

Raste pritisak na Siriju


Alan Žipe i Ahmet Davutoglu tokom današnjeg susreta u Ankari
Alan Žipe i Ahmet Davutoglu tokom današnjeg susreta u Ankari

Prema navodima sirijskih aktivista najmanje 16 ljudi ubijeno je danas kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante i izvršile niz novih napada na pristalice opozicije širom zemlje.

U medjuvremenu, vlada predsednika Bašara al-Asada suočava se sa rastućim medjunarodim pritiskom da okonča upotrebu sile.

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe danas je pozvao na uvodjenje oštrijih sankcija Damasku i usvajanje rezolucije o osudi vlade predsednika Asada u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Žipe je to izjavio nakon susreta sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom u Ankari. Davutoglu je upozorio da bi situacija u Siriji mogla da preraste u gradjanski rat, pošto se intenziviraju sukobi izmedju sirijske armije i grupacija vojnih dezertera.

Za to vreme Sirija je bila i tema razgovora francuskog premijera Fransoa Fijona i njegovog ruskog kolege i domaćina Vladimira Putina. Putin je pozvao sirijsku vladu da poštuje ljudska prava, dodavši da se Rusija u mnogo čemu slaže sa Francuskom u oceni stanja u Siriji. Putin je, medjutim, upozorio da vojna intervenicija nije način za rešavanje problema u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG