Linkovi

Asteroid veličine solitera proleće pored Zemlje


Snimci Virtuelnog teleskopa iz Italije pokazuju asteroid koji se približava Zemlji, u tom trenutku na razdaljini od oko 4 miliona kilometara.
Snimci Virtuelnog teleskopa iz Italije pokazuju asteroid koji se približava Zemlji, u tom trenutku na razdaljini od oko 4 miliona kilometara.

U petak pored Zemlje proleće asteroid koji je širok kao oblakoder Empajer Stejt u Njujorku.

Nazvan 2008 OS7, nakon što je otkriven 2008, asteroid ima prečnik između 210 i 480 metgara, prema procenama NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje.

Klasifikovan je baš tako - kao objekat blizu zemlje (NEO) i kao "potencijalno opasan asteroid" (PHA) zbog svoje veličine i blizine našoj planeti. Kao objekti blizu zemlje klasifikuju se nebeska tela udaljena od Zemlje manje od 48 miliona kilometara, a u tu kategoriju spada 31.000 objekata u sunčevom sistemu. Potencijalno opasni asteroidi obično prolaze pored Zemlje na udaljenosti od 7,4 miliona kilometara, ili manjoj.

"Ne moramo da brinemo previše o tome pošto ovaj asteroid neće ući u Zemljinu atmosferu, iako će proći prilično blizu Zemlje. U našem sunčevom sistemu ima više od milion asteroida, od kojih je 2.350 klasifikovano kao PHA", rekao je za Njuzvik Mindžej Kim, istraživač Univerziteta Vorvik.

Za one koji žele da ga vide teleskopom, asteroid neće biti lako zapaziti. Proći će pored Zemlje u petak popodne, na razdaljini od 2,7 kilometara od naše planete, brzinom od oko 18,2 kilometra po sekundi. To je oko sedam puta veća razdaljina od udaljenosti Meseca od Zemlje, i oko 40 puta veća brzina od vojnog mlaznjaka.

Asteroid neće ponovo proći pored Zemlje do 2032, kada će biti udaljeniji, na oko 72 miliona kilometara.

2008 OS7 je samo jedan od nekoliko asteroida koji će proći pored Zemlje ove nedelje. U petak i subotu, još nekoliko asteroida će prozujati pored Zemlje bez incidenata jer ti "svemirski kamenovi" neće biti širi od nekoliko desetina metara.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres

XS
SM
MD
LG