Linkovi

Odobreno izručenje Džulijana Asanža


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž napušta Vrhovni sud u Londonu, 1. februar 2012
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž napušta Vrhovni sud u Londonu, 1. februar 2012

Osnivača Vikiliksa u Švedskoj čeka saslušanje povodom optužbi o silovanju i seksualnom napadu

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da bude izručen Švedskoj, gde je optužen za silovanje i seksualne napade. Asanžov pravni tim najavio je da će uložiti zahtjev za ponovno pokretanje postupka.

Pet od sedam sudija najvišeg britanskog suda odbacilo je Asanžovu tvrdnju da je evropski nalog za hapšenje bio nevažeći. Advokati osnivača Vikiliksa tvrdili su da švedski državni tužilac nije imao zakonsko ovlašćenje da izda nalog, već da to može da uradi samo sudija. Vrhovni sud se nije složio.

“Većina je zaključila da je švedski državni tužilac bio nadležni sudski organ, i u smisli okvirne odluke i čina izručenja. Stoga je zahtjev za izručenje gospodina Asanža pravnosnažan i njegova žalba se odbija”, saopštio je predsjednik Vrhovnog suda lord Nikolas Filips.

Asanžovom pravnom timu date su dvije nedjelje da se žali na presudu. Jedna od njegovih pravnih zastupnica potvrdila je da će odbrana zatražiti od Vrhovnog suda da ponovo otvori slučaj, što do sada nikada nije zatraženo od najviše britanske sudske instance.

Informisaćemo Vrhovni sud da se o odredbi Bečke konvencije, na osnovu koje je većina donijela odluku, a prema kojoj praksa ima prednost nad zakonom, nije uopšte raspravljalo pred sudom. Time je prekršena garancija o fer saslušanju”, najavila je Geret Pirs.

Ukoliko taj pokušaj propadne, Džulijanu Asanžu preostaje da se žali Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Vjeruje se će on tu žalbu podnijeti, što bi proces njegovog izručenja Švedskoj moglo da produži za još nekoliko mjeseci. Tužioci u toj zemlji žele da ga saslušaju u vezi sa optužbama o silovanju i seksualnom napadu, koje su podnijele dvije bivše volonterke u Vikiliksu.

Asanž vodi pravnu bitku protiv izručenja od hapšenja u decembru 2010. godine. Bivši kompjuterski haker stekao je međunarodnu slavu kada je njegov vebsajt počeo da objavljuje tajne video snimke i nekoliko stotina hiljada američkih poverljivih diplomatskih dokumenata.
XS
SM
MD
LG