Linkovi

Ekvador pružio azil Asanžu


Asanžove pristalice demonstriraju ispred ambasade Ekvadora u Londonu.
Asanžove pristalice demonstriraju ispred ambasade Ekvadora u Londonu.

Ekvador je pružio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se od 19. juna krije u ambasadi te zemlje u Londonu.

Ekvador je pružio politički azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se od 19. juna krije u ambasadi te zemlje u Londonu. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da Britanija neće omogućiti Asanžu da izađe iz zemlje, i da je rešena da ga izruči Švedskoj, u kojoj je bivši haker osumnjičen za seksualni napad. U daljem intenziviranju spora između Ekvadora, Britanije i Švedske, švedska vlada pozvala je na razgovor ekvadorskog ambasadora, navodeći da je neprihatljivo što njegova zemlja pokušava da blokira švedski pravni proces.

Ekvadorski šef diplomatije Rikardo Patino objavio je odluku svoje vlade u glavnom gradu, Kvitu.

“Vlada Ekvadora, tradicionalno verna odbrani onih koji traže zaštitu na njenoj teritoriji ili diplomatskim misijama, odlučila je da dodeli politički azil Džulijanu Asanžu, posle zahteva koji je upućen našem predsedniku iz Londona, 19. juna”.

Patino je ranije naveo da je Britanija zapretila Ekvadoru da njena policija ima zakonsko pravo da uđe u ambasadu i uhapsi Asanža. Britanija je upozorila da će primeniti zakon, koji joj omogućuje da ukine diplomatski status ambasade.

Džulijan Asanž navukao je na sebe gnev Vašingtona, kada je njegov vebsajt Vikiliks objavio tajne američke diplomatske depeše. Patino navodi da njegova zemlja veruje da se Asanž suočava sa realnom pretnjom političkog progona – uključujući i moguće izručenje u SAD, gde - prema njegovoj oceni - ne bi dobio pošteno suđenje.

Čak i uz dobijeni azil, Asanžu preti hapšenje čim napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, i postoje spekulacije o tome kako može da to izbegne – od krijumčarenja u diplomatskom prtljagu, do dobijanja diplomatskog pasoša. Ministar Patino rekao je da je jedini način da Asanž doputuje u Ekvador ako mu Britanija obezbedi siguran prevoz do aerodroma.

Jedan od vodećih britanskih pravnika, Lord Aleks Karlajl, očekuje da će Asanž ipak biti izručen Švedskoj.

"Vlada Ekvadora je postupila sramotno u ovom slučaju, kao i gospodin Asanž. No, ne mislim da britanska vlada ima pravnu osnovu za ulazak u ekvadorsku ambasadu. Međutim, istog trenutka kada je Asanž napusti, biće uhapšen i deportovan u Švedsku. On to zna, I Ekvadorci to znaju”.

Nešto ranije, policija je uhapsila najmanje troje demonstranata ispred ambasade Ekvadora u Londonu, gde su okupljene Asanžove latinoameričke pristalice, koje pozdravljaju odluku ekvadorske vlade.

Ovo je bila hrabra odluka. Asanžu je potrebna velika podrška, ne samo sad nego uvek, jer se bori posebno protiv SAD. Asanž je simbol borca za istinu i slobodu”, izjavila je Kristina Mote, Asanžova pristalica iz Perua.

“Mislimo da je odluka ekvadroske vlade ispravna. Mi Ekvadorci u inostranstvu se slažemo sa njom, to je odluka zasnovana na zaštiti ljudskih prava”, kaže Raul Madrid.

Inače, ekvadorski predsednik Rafael Korea je samoproklamovani neprijatelj “američkog” imperijalizma i deo levičarski orijentisane grupe južnoameričkih lidera.
XS
SM
MD
LG