Linkovi

Ešton: Čestitke Srbiji


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Skupštini Srbije, Beograd, 28. april 2014.
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Skupštini Srbije, Beograd, 28. april 2014.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetila je danas Beograd i u prvom zvaničnom radnom danu nove Vlade i novog premijera pohvalila napore Srbije na putu ka EU.

Posle susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem Ketrin Ešton je rekla da je došla da čestita na izborima na kojima je narod odlučio da je put koji su izabrali Vučić i Dačić i njihovi partneri pravi put za Srbiju.

Kako je izjavila Ešton na današnjim sastancima sa državnim vrhom Srbije razgovaralo se o više važnih tema i pitanja, a posebno o ekonomiji gde će usledeti teške reforme koje će doneti bolji život građanima. EU će slati poruku da je Srbija dobro mesto za investicije i EU hoće da pomogne Srbiji, rekla je Eštonova:

"Govorili smo o značaju ekonomije za Srbiju, o nužnim reformama koje biti teške, a koje morate sprovesti da biste doneli bolji život svojim građanima, da morate raditi na privlačenju novih investicija koje će osigurati ekonomsku budućnost Srbije," rekla je Ešton

Eštonova je pohvalila premijera Vučića zbog posvećenosti reformama, borbi protiv korupcije i težnji da se uvede red i zakon i poručila da ne sumnja u kapacitete Vučića da obori sve rekorde u brzini pristupa EU.

Sa druge strane, premijer Srbije je odgovorio da je velika čast što je Ketrin Ešton došla u Beograd i dodao da današnji sastanak sa visokom predstavnicom EU nije bio birokratski, već da se, kako je rekao Vučić, govorilo konkretno i da je tražena podrška EU za ekonomske reforme u Srbiji:

"Nastavićemo i dijalog sa Prištinom. Mnogo toga je još ispred nas, mnogo toga je iza nas. I tu neće uvek biti sve stvari lake, ali potpuno sam uveren da ćemo i jedni i drugi razumeti realnost. I mi, i Albanci, i da ćemo se u skladu sa takvom realnošću ponašati," rekao je Vučić.

Visoka predstavnica EU se danas obratila i poslanicima u Skupštini Srbije, gde je poručila da to telo ima izuzetan značaj u nastavku pristupa-nja Srbije Evropskoj uniji.
Po njenoj oceni nema boljeg pokazatelja uspešnih odnosa Srbije i EU od rezultata koje je Beograd postigao u normalizaciji odnosa sa Prištinom:

"Nastavićemo dijalog nastao na sporazumu aprila prošle godine. Nastavićemo implementaciju i napredovaćemo u procesu. Naravno da na osnovu rezolucije koju je parlament usvojio u decembru prošle godine imate ključnu ulogu u vodjenju pristupnog procesa uključujući i vitalnu ulogu vaših parlamentarnih komisija."

A tokom razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, gošća iz Brisela je prenela stav da EU neće pritiskati Srbiju da se opredeljuje između nje i Rusije. Kako je saopšteno iz Nikolićevog kabineta Ešton je naglasila da je, po pitanju Kosova, zadivljena spremnošću Beograda i Prištine da sednu za sto i naprave kompromis.
XS
SM
MD
LG