Linkovi

Prvi dan samita ASEAN-a


Prizor sa zasedanja ASEANa u Bruneiju, 9. oktobra 2013.

Američki državni sekretar Džon Keri namerava da pozove Kinu da reši pomorske teritorijalne sporove sa zemljama Jugoistočne Azije

Američki državni sekretar Džon Keri namerava da pozove lidere zemalja jugoistočne Azije i Kine da preduzmu korake za rešavanje teritorijalnih sporova koji su pojačali napetosti u području Južnog Kineskog mora.

Keri će danas obaviti susrete sa kineskim premijerom Lijem Kećijangom kao i sa liderima zemalja članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije – ASEAN-a – čiji se godišnji samit održava u Bruneiju.

Američki zvaničnici navode da će Keri pozvati Kinu da usvoji dugo odlagani Kodeks ponašanja, kako bi se pospešilo rešavanje sporova u Južnom Kineskom moru, oko čijih teritorijalnih voda se Peking spori sa četiri članice ASEAN-a.

Međutim, Kina ne želi da razgovara o sporovima na međunarodnim forumima, kao to je ASEAN i radije pregovara sa svakom zemljom pojedinačno, kako bi održala premoć u pregovorima.

Premijer Li Kećijang bio je pomirljiv danas, ističući pred liderima regiona da Kina smatra da je “mirno Južno Kinesko more blagoslov za sve”, insistirajući da se Peking oduvek zalagao za nalaženje rešenja putem pregovora.
XS
SM
MD
LG