Linkovi

ASEAN bez saopštenja posle samita


Američki državni sekretar Džon Keri na sastanku ASEAN-a u Kuala Lumpuru u Maleziji, 6. avgusta 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri na sastanku ASEAN-a u Kuala Lumpuru u Maleziji, 6. avgusta 2015.

Zbog neslaganja oko termina u vezi sa konfliktom u Južnom kineskom moru, zemlje Jugoistočne Azije još nisu izdale zajedničko saopštenje po završetku konferencije ASEAN-a.

Tokom regionalne konferencije ASEAN-a, koja je ove nedelje održana u Maleziji, diplomate nisu uspeli da sastave zajedničko saopštenje o teritorijalnom sporu u Južnom kineskom moru, iako je to bila centralna tema samita u Kuala Lumpuru.

Keri je danas na konferenciji za novinare pozvao sve strane da smanje tenzije tako što će se uzdržati od daljeg zauzimanje teritorija, militarizacije i građevinskih projekata u toj oblasti:

“Većina zemalja koje polažu pravo na sporne teritorije jasno su danas izrazile spremnost da se uzdrže od takvih akcija. Dakle ovo je važan korak napred, ali očigledno je ostalo još posla jer se ni od jedne od tih zemalja neće očekivati da prestane ukoliko drugi ignorišu ovaj poziv i nastave sa svojim radom”.

Keri je dodao da je od suštinske važnosti da se svi u regionu uzdrže od provokacija i da potražuju svoja prava u skladu sa međunarodnim zakonom ističući da će Amerika nastaviti da podržava međunarodno pravo, mir i stabilnost u regionu, i da će da štititi svoje interese.

Kina gradi veštačka ostrva u vodama na koje pravo takođe polažu i Vijetnam, Malezija, Tajvan i Filipini. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u sredu je izjavio da je njegova zemlja prestala sa projektima u toj oblasti, na šta je američki šef diplomatije rekao da se nada da je to istina, ali da nema potvrde da je to zaista tako.

U međuvremenu, ministri spoljnih poslova zemalja članica ASEAN-a izrazili su podršku sporazumu o iranskom nuklearnom programu, rekavši da će ukoliko bude potpuno implementiran, taj sporazum doprineti izgradnji poverenja u isključivo mirnodopski karakter iranskog nuklearnog programa.

Ova podrška pružena je danas u vreme kada najviši američki diplomata obeležava 70 godina od kada su Sjedinjene Države bacile atomsku bombu na Hirošimu, poredeći uticaj koji je taj događaj imao sa važnošću sporazuma koji su svetske sile potpisale sa Iranom.

Džon Keri, AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

“Bespotrebno je reći da je to veoma, veoma snažan podsetnik ne samo na posledice koje rat može da ima na ljude i zemlje, već to takođe podvlači važnost sporazuma koji smo postigli sa Iranom kako bismo umanjli mogućnost razvoja dodatnog nuklearnog oružja”.

Keri je to izjavio tokom sastanka sa japanskim kolegom Fumijom Kišidom na marginama samita ASEAN-a.

Američki šef diplomatije danas je okončao zvaničnu posetu Aziji odlaskom u Vijtnam gde je obeležena 20. godišnjica obnavljanja bilateralnih odnosa između Sjedinjenih Država i te zemlje posle Vijetnamskog rata.

XS
SM
MD
LG