Linkovi

Romantični nemi film „Umetnik“


Scena iz filma "Umetnik"
Scena iz filma "Umetnik"

Holivud svoju najbolju ponudu obično iznosi za vreme praznika. Ove godine, jedan od najzapaženijih filmova je “Umetnik” Mišela Azanavisusa – crno-beli omaž nemom filmu 1920-ih. “Umetnik”, i sam snimljen kao nemi film, je romantična priča koja odražava senzibilitet te ere.

Džordž Valentin, holivudska zvezda iz 1920-ih, na vrhuncu je slave u eri nemog filma. On i njegov pratilac – mali pas – očarali su Ameriku. Okružen je gomilom obožavalaca, a medju njima je Pepi Miler, mlada statistkinja koja se slučajno sudara sa glumcem na jednom javnom dogadjaju.

Publicitet koji time dobija pruža Pepi priliku da se probije – ona dobija posao plesačice u jednom od Valentinovih filmova. Medjutim, ona pravu slavu stiče sa dolaskom zvučnog filma. Nažalost, nova tehnologija obrnuto utiče na sudbinu Džordža Valentina, koji je otkrio Pepi. On se ne snalazi u zvučnom filmu i njegova slava polako bledi. Obožavaoci ga napuštaju, kao I njegova žena.

Francuski autor Mišel Azanvisus kaže da je “Umetnik” ljubavna priča i ujedno poučna priča o slavi i njenim zamkama. No, što je najvažnije, to je priča koja prikazuje legendarni Holivud 1920-ih i 30-ih.

"Zaista sam nastojao da uhvatim američki duh priče, jer se radnja odvija ovde u Holivudu, I želeo sam da ispoštujem tu istoriju, da razmišljam o tome kako se naši junaci ponašaju, šta mogu da urade. Tu nema nagih scena, nema nasilja…”

Reditelj je tako stvorio inspirativnu priču o ljubavi, lojalnosti i istrajnosti. Životna priča Džordža Valentina, koga tumači francuski glumac Žan Dužarden, je isprepletana sa pričom junakinje, Pepi Miler, koju glumi Berenis Bežo.

Pepina zvezda je na usponu, dok je Valentinova na zalasku. Dužarden na suptilan način glumi egocentričnog ali suštinski časnog Valentina, koga ponos sprečava da prihvati tudju pomoć. Njegova ekspresivna interpretacija zvezde nemog filma je podjednako očaravajuća za vreme Valentinovog uspona koliko je potresna dok prikazuje njegov pad. Dužarden kaže da su njegovu glumu inspirisali stari holivudski glumci.

"Daglas Ferbenks, gledao sam dosta njegovih filmova. Džin Keli, njegov osmeh, energija… fizička pojava Vitoria Gasmana… Inspirisali su me I brkovi Klerka Gejbla.”

Glumica Berenis Bežo, u stvarnom životu supruga reditelja Azanavisusa, blista u ulozi živahne, šarmantne Pepi Miler. Starleta je zaljubljena u Valentina i pati zbog njegovih nevolja. Rešena je da mu pomogne da stane na noge i na kraju mu spasava život. Za vreme snimanja u Los Andjelesu, Bežo se transformisala u holivudsku zvezdu iz 1930-ih.

"To što smo bili upravo tamo gde se film odvija dalo je svemu autentičnost. Vožnja niz holivudske brežuljke, ulazak u studio, prolazak kroz kapiju kao što Pepi prolazi u filmu, rad sa američkim glumcima, nije moglo da bude savršenije od toga.”

“Umetnik” je osvojio šest nominacija za Zlatni globus i očekuje se da bude nominovan za Oskara. Medjutim, ironično je što film prvobitno nije dobio podršku producenata i investitora, koji su se, prema rečima Azanavisusa, ustezali da u 21. veku ulože novac u nemi film.

Radnja filma teče bez zastoja a elegancija i zarazni osmeh Žana Dužardena bez zvuka govore više nego hiljadu reči. “Umetnik” oživljava legendarni nemi film kao kompleksnu i elokventnu formu dramske umetnosti. Kome su uostalom potrebni dijalog i strasne scene kada se sve može reći jednim pogledom.

XS
SM
MD
LG