Linkovi

Problem trgovine ljudima prisutan i u SAD

  • Elizabet Li

Problem trgovine ljudima prisutan i u SAD

Američki Državni sekretarijat objavio je najnoviji izveštaj o trgovini ljudima - godišnji pregled napora koje pojedinačne zemlje ulažu u suzbijanje trafikinga. Po prvi put, na spisku su se našle i Sjedinjene Države.

Stejt Department navodi da su prostitucija i prinudni rad zločini koji postoje u svakoj zemlji, pa čak i Sjedinjenim Državama. Kevin Bejls, predsednik ogranizacije za ljudska prava „Free the Slaves“ (Oslobodite robove), kaže da njegova grupa već godinama poziva SAD da sebe uključe u izveštaj u trgovini ljudima, a sada je Amerika i sama rangirana u izveštaju za 2010.

„Mnogo je ljudi govorilo da ne možemo da stalno izgledamo kao licemeri – veoma je važno da i sami budemo rangirani“, objašnjava Bejls.

Ambasador Luis Sedebaka, direktor kancelarije Stejt Departmenta za borbu protiv trafikinga, kaže da su američki i strani državljani žrtve trgovine ljudima unutar Sjedinjenih Država.

„Domaći krijumčari drže belo roblje u raznim sektorima ekonomije“, dodaje Sedebaka.

Problem trgovine ljudima prisutan i u SAD
Problem trgovine ljudima prisutan i u SAD

SAD se nalaze u društvu još 29 država koje su označene kao zemlje najvišeg, prvog nivoa. To znači da one imaju zakone za sprečavanje trgovine ljudima, zaštitu žrtava i sudsko gonjenje počinilaca zločina. U izveštaju se ukazuje na sve češći trend u svetskoj trgovini ljudima.

„Vidimo sve veći broj žena kojima se trguje zbog prinudnog rada, posebno da bi radile kao služavke, po kućama. One pate u tišini, iza zatvorenih vrata“, objašnjava Sedebaka.

Od gotovo dve stotine zemalja obuhvaćenih izveštajem, u 22 je zabeležen napredak u borbi protiv trafikinga. Jedna od njih je Kambodža.

„Kambodža i dalje ima veliki problem sa trafikingom, no, razlika u odnosu na prošlu godinu jeste da su počeli da se bave i suzbijanjem prinudnog rada, a ne samo seks trafikinga“.

Somalija i Haiti nisu rangirani jer su im vlade suviše slabe. Sedebaka kaže da je Haiti, i pre zemljotresa, imao veliki problem sa trgovinom decom, koja se prodaju kako bi radila kao sluge. Zemljotres je samo pojačao taj problem. Susedna Dominikanska Republika je jedna od 19 zemalja koje su spuštene na niži nivo, jer mnoge od njih ne sprovode sopstvene zakone.

Kevin Bejls iz grupe „Free the Slaves“ kaže da je izazov za policajce da uopšte prepoznaju zločin:

„Prosečan policajac u patroli nije dovoljno obučen da uoči slučajeve trafikinga, čak i kada mu se odvijaju pred očima“.

Bejls ističe da izveštaj Stejt Departmenta ima uticaj u svetskoj zajednici:

„Ako se nalazite među zemljama trećeg nivoa, postoji mogućnost da će vam biti uskraćena finansijska pomoć, saradnja u oblasti trgovine ili ekonomska podrška“.

Ekonomija je još jedan faktor koji utiče na to kako pojedinačne zemlje reaguju na trgovinu ljudima. Državni sekretarijat brine da bi globalni ekonomski pad mogao da utiče na sredstva koja zemlje izdvajaju za zaštitu žrtava trafikinga.

XS
SM
MD
LG