Linkovi

Disertacija o srednjevekovnoj umetnosti


Anđela Gavrilović

Beograđanka, Anđela Gavrilović, priprema doktorsku disertaciju o srednjevekovnoj umetnosti u Pećkoj patrijaršiji. Da bi prikupila sve neophodne podatke, istražuje i u vašingtonskom vizantološkom, istraživačkom centru Damberton Ouks. Evo šta je rekla našoj saradnici, Nikoleti Ilic :

Disertacija o srednjevekovnoj umetnosti
Disertacija o srednjevekovnoj umetnosti

Anđela Gavrilović : "Dobila sam stipendiju istraživačke biblioteke Damberton Ouks u Vašingtonu, pri univerzitetu Harvard, za rad na doktoratu iz oblasti vizantoloških studija, tačnije iz oblasti istorije umetnosti srpskih zemalja u srednjem veku i Vizantiji. Ovde u Vašingtonu boravim uz finansijsku podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj republike Srbije čiji sam stipendista. Diplomirala sam istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Sada sam na trećoj godini doktorskih studija na istoriji umetnosti i u toku sam izrade doktorske teze pod naslovom – zidno slikarstvo crkve Bogorodice Digitrije u Peći."

Glas Amerike: Zbog čega ste izabrali Damberton Ouks za svoja istraživanja?

Anđela Gavrilović: "Biblioteka Damberton Ouks poseduje najbogatiju literaturu iz oblasti kojom se bavim i boravak u Vašingtonu je od velikog značaja za moj dalji rad. Istraživačka biblioteka Damberton Ouks pruža izuzetne mogućnosti za istraživanje. Važno je istaći da su gospodin i gospođa Blis, jedni od velikih dobrotvora ove institucije, koju danas zovemo Damberton Ouks, svoju zamašnu zbirku knjiga i umetničkih predmeta poklonili univerzitetu Harvard novembra 1940. godine."

Glas Amerike: Kako su vas primili u Damberton Ouksu? Da li ste ostvarili neke stručne kontakte?

Anđela Gavrilović: "Boraveći u Damberton Ouksu, ostvarila sam brojna i dragocena poznanstva sa kolegama, razmenila iskustva sa njima, i nadam se da će se vremenom, i našim naučnim saznava njem - produbiti. Prilika za naš ponovni susret ukazaće se, ako ne pre, onda svakako avgusta ove godine, kada će se održati 22. Međunarodni kongres vizantologa u bugarskoj prestonici – Sofiji. Nadamo se da će organizacija jednog od sledećih Kongresa – 2016. ili 2021. godine pripasti Srbiji zahvaljujući ugledu srpske vizantologije stečenog još u vreme istoričara Georgija Ostrogorskog i njegovih sledbenika. Boravak u Damberton Ouksu za mene predstavlja izuzetnu čast, veliko iskustvo kao i putokaz za dalji rad i nadam se da će biti još prilika da dođem u Vašington."

XS
SM
MD
LG