Linkovi

Pinjatiću pritvor od 48 sati


Poslanik Demokratske partije socijalista, Đorđije Pinjatić, kome je danas ukinut imunitet

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Djurdjina Ivanović odredila je večeras pritvor od 48 sati poslaniku Demokratske partije socijalista Djordjiju Pinjatiću koji je saslušan povodom slučaja Zavala. Prethodno, Skupština Crne Gore odobrila je ukidanje imuniteta Pinjatiću, kako bi Tužilaštvo moglo da pokrene krivični postupak. Ostalim uhapssenim u aferi ‘Zavala’ jucce je odredjen 30-dnevni pritvor.

Skupština Crne Gore prethodno je danas odobrila skidanje imuniteta Pinjatiću, kako bi Tužilaštvo moglo da pokrene krivični postupak. Nakon izlaska iz zgrade Skupštine, oko podne, Pinjatić se najptije obratio novinarima, a dva sata kasnije sam se zaputio ka zgradi Tužilaštva:

‘’Poslije saslušanja, vidjećemo šta će ona predložiti u daljem postupku. Postupak će se otvoriti, i to je ono što sam, skidanjem imuniteta, želio da se desi’’, kazao je Pinjatić novinarima u parlamentu.

Upitan da li očekuje hapšenje, Pinjatić je rekao da mu to, ako bi tužilaštvo tako odlučilo, ne bi predstavljalo problem.

Pinjatić se sumnjiči da je zloupotrebio službeni položaj tako što je pribavio imovinsku korist od 1,06 miliona EUR preduzeću Zavala invest i oštetio budžet Opštine Budva.

Tužilaštvo je navelo da je Pinjatić, kao predsjednik Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode na Zavali, zajedno sa drugim članovima, procijenio vrijednost radova na 4,4 miliona EUR, iako su troškovi koje je Zavala invest kao investitor imala iznosili 3,3 miliona.

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević na sjednici Odbora na kojoj je skinut imunitet poslaniku Pinjatiću, rekao je kako smatra da je u pitanju politički motivisana kampanja i da nije pošteno da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije počne od Skupštine, odnosno od poslanika Pinjatića.

‘’Neka tužilac, ako ima petlje, podnese prijavu protiv bivšeg premijera’’, rekeo je on.

U međuvremenu, podgorički dnevnik ‘Vijesti’ objavio je da uhapšeni gradonačelnik Budve Rajko Kuljača u vlasništvu ima 22 stana i preko 25 hiljada kvadrata zemlje, dok poslanik Pinjatić ima 6 stanova na teritoriji opštine Budva.

Podsjetimo, istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović odredio je juče pritvor od 30 dana za deset osoba koji su osumnjičeni da su koristeći službeni položaj i ovlašćenja u firmi ‘Zavala invest’ pribavili protivpravnu imovinsku korist na štetu Opštine Budva.

A Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, koja je tužilaštvu prije tri godine dostavila dokaze o slučaju Zavala, ocijenila je da ‘’ukoliko tužilaštvo u slučaju Zavala ne preduzme i konkretne akcije protiv ministra Branimira Gvozdenovića i Svetozara Marovića to će biti još jedan dokaz politizacije tužilaštva i fingiranja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala’’.

Ppodgorički dnevnik ‘Dan’ objavio je danas da je Specijalno tužilaštvo predložilo i saslušanje potpredsjednika Vlade Crne Gore u ostavci Sverozara Marovića. List je, pozivajući se na izvore u Tužilaštvu, naveo da bi Marović mogao biti saslušan krajem ove sedmice na okolnosti poslovanja preduzeća Moninvest, čiji je bio suvlasnik zajedno sa Draganom Sekulićem, uhapšenim sa još devetoricom budvanskih funkcionera i biznismena.

A Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić kazala je da hapšenja čelnika budvanske lokalne vlasti nemaju nikakve veze sa politikom, kao i da nije bilo političkih uticaja na istragu slučaja Zavala.

Ona je ocijenila da je crnogorsko društvo do te mjere ispolitizovano da se nijedna odluka ne može donijeti, a da ne bude stavljena u politički kontekst.

XS
SM
MD
LG