Linkovi

Ketrin Ešton pozdravila sporazum Beograd-Priština


Premijer Kosova Hašim Tači i šefica diplomatije Evropske unije, ketrin Ešton
Premijer Kosova Hašim Tači i šefica diplomatije Evropske unije, ketrin Ešton

Danas u Briselu održan je suret između visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija. Njihov radni ručak održan je u svetlu konačno postignutog napretka u pregovorima Beograda i Prištine, ali i evropskog zahteva da kosovske vlasti u potpunosti podrže misiju EULEKSa, jačanje vladavine prava i snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu.

Evropljani izuzetno zadovoljni što su razgovori Beograda i Prištine konačno urodili prvim plodovima - postignutim sporazumima, koji za cilj imaju olakšanje života običnim ljudima sa obe strane granice.

"Sporazummi postignuti proteklog vikenda su evropsko rešenje za teška
ali važna pitanja"
, rekla je predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton. "Želim da čestitam pregovaračima obe strane na njihovoj hrabrosti i ozbiljnom poslu. Dopustite mi da naglasim kako su sporazumi o slobodi kretanja, matičnim knjigama i priznavanju školskih
diploma podjednako dobri za obe strane - ne traže da se bilo ko bilo čega
odriče, dok je korist obostrana"
, rekla je Ketrin Ešton.

Šefica evropske diplomatije je gostu iz Prištine posebno skrenula pažnju na važnost pune saradnje kosovskih vlasti sa evropskom civilnom misijom, naglašavajući značaj jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da ne vidi razlog zašto bi takva podrška izostala.

"Kosovo će, u okviru svojih evropskih perspektiva, nastaviti da se bori protiv korupcije, uspstavljajući vladavinu prava baziranu na evropskim principima", rekao je Tači.

Da napredak u pregovorima Beograda i Prištine, posebno u delu o slobodi kretanja običnih ljundi sa obe strane granice, za Evropljane znači izuzetno dobru vest, svedoči i izjava Ketrin Ešton, koja je rekla da postignuto smatra i evropskim uspehom.

Evropski posrednik u pregovorima Beograda i Pristine, Robert Kuper, rekao je da je: "Sloboda kretanja je jedan od osnovnih principa na kojima počiva Evropska unija. Slobodno kretanje ljudi čini Balkan još bližim evropskom prostoru i donosi korist svima koji svoju budućnost vide u okviru Unije. Posebno u ovom slučaju će koristi imati stanovnici Kosova, jer će moći da prelaze granicu samo sa ličnom kartom."

"Složili smo se da se taj sporazum mora što pre primeniti u praksi, posebno njegov deo o slobodnom prelasku granice sa ličnom kartom", nastavio je Kuper. "S tim u vezi, već naredne sedmice će se sastati radna grupa kako bi što pre dogovoreno provela u delo. Jasno nam je da će primena nekih delova dogovora tražiti više vremena, više različitih administrativnih stvari treba usaglasiti, ali kada je reč o sporazumu o slobodnom kretanju, očekujemo da će on početi da se primenjuje što je pre moguće", rekao je Kuper.

XS
SM
MD
LG