Linkovi

Jemenski predsednik okrivljuje "bandu" za napad


Jemenski predsednik Ali Abdula Saleh prilikom jednog skupa, ranije ove nedelje
Jemenski predsednik Ali Abdula Saleh prilikom jednog skupa, ranije ove nedelje

Jemenski predsednik Ali Abdula Saleh optužio je, kako je rekao, "bandu prestupnika" za današnji napad u kome je ubijeno sedmoro ljudi, dok je on ranjen.

Jemenska državna televizija emitovala je kasno večeras njegovu audio poruku, nekoliko sati pošto su rakete pale u kompleksu predsedničke rezidencije, u prestonici Sani.

Saleh je rekao da je dobro i "zdravo", ali da je u tom napadu sedmoro ljudi izgubilo živote. U ranijem izveštaju jemenske državne agencije rečeno je da su poginula tri stražara i da je jedan imam ranjen.

Zapadni mediji naveli su izveštaj iz opozicionog izvora prema kome je Saleh u trenutku raketnog napada bio na molitvi u džamiji, u predsedničkom kompleksu.

Bela kuća je snažno osudila današnju eskalaciju nasilja u Jemenu. Stejt department je izdao saopštenje u kome je pozvao na momentalnu obustavu neprijateljstava i primenu mirovnog plana arapskih država u oblasti Persijskog zaliva koji predviđa Salehov odlazak sa vlasti.

Borbe između snaga predsednika Saleha i pripadnika opozicionog plemena koje predvodi Šeik Sadek al-Ahmar pojačale su se danas razaranjem sedišta jedne opozicione televizijske stanice u Sani.

U izveštajima se kaže da su se borbe proširile na nova područja prestonice i da se pripadnici pomenutog opozicioneg plemena kreću prema Sani kako bi se uključili u borbe. Izveštava se takođe da su vladine snage posle napada na džamiju granatirale plemensko sedište šeika al-Ahmara.

Sve veći haos u Jemenu doveo je zemlju do ivice građanskog rata. Prema nekim izveštajima, vladine snage ubile su ove nedelje 50 pripadnika opozicije.

XS
SM
MD
LG