Linkovi

Jemenski predsednik okrivljuje "bandu" za napad

  • Vesti Amerike

Jemenski predsednik Ali Abdula Saleh prilikom jednog skupa, ranije ove nedelje

Jemenski predsednik Ali Abdula Saleh optužio je, kako je rekao, "bandu prestupnika" za današnji napad u kome je ubijeno sedmoro ljudi, dok je on ranjen.

Jemenska državna televizija emitovala je kasno večeras njegovu audio poruku, nekoliko sati pošto su rakete pale u kompleksu predsedničke rezidencije, u prestonici Sani.

Saleh je rekao da je dobro i "zdravo", ali da je u tom napadu sedmoro ljudi izgubilo živote. U ranijem izveštaju jemenske državne agencije rečeno je da su poginula tri stražara i da je jedan imam ranjen.

Zapadni mediji naveli su izveštaj iz opozicionog izvora prema kome je Saleh u trenutku raketnog napada bio na molitvi u džamiji, u predsedničkom kompleksu.

Bela kuća je snažno osudila današnju eskalaciju nasilja u Jemenu. Stejt department je izdao saopštenje u kome je pozvao na momentalnu obustavu neprijateljstava i primenu mirovnog plana arapskih država u oblasti Persijskog zaliva koji predviđa Salehov odlazak sa vlasti.

Borbe između snaga predsednika Saleha i pripadnika opozicionog plemena koje predvodi Šeik Sadek al-Ahmar pojačale su se danas razaranjem sedišta jedne opozicione televizijske stanice u Sani.

U izveštajima se kaže da su se borbe proširile na nova područja prestonice i da se pripadnici pomenutog opozicioneg plemena kreću prema Sani kako bi se uključili u borbe. Izveštava se takođe da su vladine snage posle napada na džamiju granatirale plemensko sedište šeika al-Ahmara.

Sve veći haos u Jemenu doveo je zemlju do ivice građanskog rata. Prema nekim izveštajima, vladine snage ubile su ove nedelje 50 pripadnika opozicije.

XS
SM
MD
LG