Linkovi

Pedesetoro mrtvih u Jemenu


Antivladini demonstranti u Taizu beže pred snagama lojalnim predsedniku Aliju Salehu

Agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je primila izveštaj prema kome su vojnici u jemenskom gradu Taizu od nedelje ubili više od 50 antivladinih demonstranata.

Komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj danas je osudila sve češću primenu nasilja od strane vladinih snaga, rekavši da je takvo ponašanje za svaku osudu. Pilaj je pozvala jemensku vladu da osigura zaštitu ljudskih prava svojih građana.

Komesarka UN takođe je kritikovala snage bezbednosti zbog okupacije bolnice u Taizu i uništenja jedne poljske ambulante u blizini šatorskog naselja demonstranata. Pilaj je rekla da medicinsko osoblje i objekti nikada ne bi smeli da budu meta vladinih snaga.

Spoljnopolitička komesarka Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je danas da je "šokirana" primenom sile i bojeve municije protiv mirnih demonstranata i "najoštrije" osudila te postupke. Ona je takođe zatražila momentalno preduzimanje koraka ka političkoj tranziciji u Jemenu.

U međuvremenu, sukobi u Taizu se nastavljaju, a danas su obnovljeni i u prestonici Sani, što nagoveštava prekid primirja između plemenskih lidera i snaga lojalnih politički uzdrmanom predsedniku Aliju Abduli Salehu.

XS
SM
MD
LG