Linkovi

"Umetnost šuta" na Haitiju


Prošlogodišnji zemljotres promenio je način na koji umetnici u Žakmelu posmatraju umetnost
Prošlogodišnji zemljotres promenio je način na koji umetnici u Žakmelu posmatraju umetnost

Grad Žakmel na jugu Haitija, jedan je od kreativnih centara u zemlji u kome je sve u znaku umetnosti. Prošlogodišnji katastrofalni zemljotres koji je pogodio Haiti inspirisao je umetnike Žakmela da svojim radovima, na pomalo neobičan način, dočaraju užase katastrofe.

Na peščanoj plaži u Žakmelu Feniks Žunior oslikavanjem šuta odaje priznanje izgubljenim dušama…dušama nastradalim u ruševinama zemljotresa. Ta vrsta umetnosti nazvana je umetnost šuta.

“Ponekad crtam ljude kojima su slomljeni udovi ili kako plaču. U mojim radovima se oseća tuga. Posle zemljotresa svi moji radovi odišu tugom.”

I sam grad Žakmel koji je prošle godine teško pogođen zemljotresom odiše tugom. Međutim sada umetnici uzvraćaju udarac. U razrušenom umetničkom centru, umetnici koriste ostatke ruševina da stvore nešto, što za njih ima smisla.

Umetnost šuta je ovde postala popularna kao i druge gradske umetničke produkcije poput slikanja na papiru i pravljenja figura od papira u doba karnevala. Deca koja uče tehniku pravljenja papirnih predmeta žele da postanu i umetnici šuta. Žorž Metelis vodi Fondaciju umetničkog stvaralaštva za decu.

“Ova deca kažu - 'hajde da uradimo nešto da ljudi znaju da Haiti ne propada, da ćemo preživeti nakon zemljotresa. “

I to je ono što su uradili… kada su delimično od krša i otpadaka uništenog grada, pored mora napravili zid od mozaika. Rošmond Domond, mladi umetnik koji je pomogao u izgradnji zida, seća se užasa koji je preživeo.

“U četiri sata, u trenutku zemljotresa, bio sam sa četiri prijatelja - nekoliko trenutaka kasnije svi su bili mrtvi.”

Žozef Stivenson je prijatelj Feniksa Žuniora. Umetnost šuta je suočavanje sa uspomenama, ali on ne odlazi na plažu da bi se sećao mrtvih. On dolazi na masto na kome je nekada bila škola.

“Prvi šut koji sam oslikao i prodao uzeo sam sa ovog mesta”.

Ovo tragično mesto podstaklo je umetnike Žakmela da oslikavanjem šuta upute snažne poruke. Poruke sećanja izgubljenim prijateljima i poslednji pozdrav. Poruke koje jačaju nadu i ponos Haitija i pomažu u obnovi zemlje.

XS
SM
MD
LG