Linkovi

Skulpture Aja Vejveja u SAD


Skulpture Aja Vejveja na Petoj aveniji u Njujorku
Skulpture Aja Vejveja na Petoj aveniji u Njujorku

Serija skulptura pod naslovom „Krug životinja – glave zodijaka“, kineskog umetnika Aja Vejveja, privlači veliki broj gledalaca u Njujorku, prvom od pet američkih gradova u kojima će biti izlagana. Skulpture su postale poznate kada su kineske vlasti nedavno uhapsile njihovog autora, kako izgleda u okviru obračuna sa disidentima. Serija skulptura sadrži još jedan politički element – iz bolnog poglavlja kineske istorije, ali ako se to ostavi po strani, posetioce privlači sama umetnost.

Rad Aja Vejveja se ističe čak i među oblakoderima koji okružuju Pulicerovu fontanu na njujorškoj Petoj aveniji. Dvanaest bronzanih glava predstavljaju životinje kineskog zodijaka. Umetnika su inspirisale slične skulpture koje su opljačkali britanski i francuski vojnici 1860, u vreme povlačenja imperije u Drugom opijumskom ratu. To je bio ponižavajući period kineske istorije. Jedan od kritičara je napisao da ta činjenica dodatno povećava uzbuđenje na izložbi. Aj međutim kaže da posetioci mogu da uživaju u skulpturama i bez istorijskog znanja.

„Dopada mi se. Definitivno privlači pažnju. Došli smo autobusom i odmah zapazili još u autobusu i zapitali smo se šta je to. Ranije to nismo videli.“

Kineska vlast je uhapsila Aja prošlog meseca, optuživši ga uopšteno za ekonomski kriminal. On je jedan od brojnih kineskih umetnika, novinara, pravnika i boraca za ljudska prava koji su uhapšeni u nedavnom talasu obračunavanja sa disidentima. Politički analitičari kažu da je cilj hapšenja po svemu sudeći bilo predupređivanje širenja ovogodišnjih protesta u arapskom svetu – na Kinu.

Izložba „Zodijačkih glava“ je u Sjedinjenim Državama bila planirana dugo pre nego što je Aj uhapšen. Melisa Čiu, direktorka Muzeja azijskog udruženja u Njujorku, kaže da joj se instalacija dopada.

„Mislim da je dobro što je rad povezan sa fontanom, što nas vraća na originalne Zodijačke glave u drevnoj Letnjoj palati, tako da je fontana sjajna ideja.“

S obzirom da Aj nije mogao da dođe na izložbu, poznati umetnici i gradonačelnik Majkl Blumberg su govorili na otvaranju. Gradonačelnik je rekao da svi umetnici rizikuju da dožive neuspeh, odbacivanje i javnu kritiku. Ali umetnici kao što je Aj, koji dolaze iz sredina koje ne cene i ne štite slobodu govora, rizik je još veći.

„Njegova spremnost da preuzme te rizike i suoči se sa posledicama, ne govori samo o njegovoj hrabrosti, nego i o nesavladivoj žudnji za slobodom koja postoji u svakom ljudskom biću.“

Melisa Či iz Ajskog udruženja ističe da je ironično to što su umetnik i Kineska vlada saglasni u pogledu važnosti Zodijačkih glava. Ajov rad skreće pažnju na ukradene originale. Iako su neki od njih vraćeni, Kineska vlada traži da se vrate i preostali elementi. Skulpture privlače postojanu reku gledalaca iz celih Sjedinjenih Država i inostranstva. Instalacija iz Njujorka odlazi u Los Anđeles, a zatim u Hjuston, Pitsburg i Vašington.

XS
SM
MD
LG