Linkovi

Rasprava o ulozi Bin Ladena


Fotografija lidera al-Kaide u kompleksu u Abotabadu
Fotografija lidera al-Kaide u kompleksu u Abotabadu

Kada su pripadnici američkih specijalnih snaga upali u stambeni kompleks u Pakistanu da ubiju Osamu bin Ladena, pronašli su riznicu dokumenata i kompjuterskih diskova. Otkriće materijala zaplenjenog u toj akciji, pokreće pitanje šta su obaveštajne agencije stvarno znale o Bin Ladenu i Al-kaidi.

Opšte je prihvaćeno da je zavera za organizovanje terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra 2001, potekla iz glave Osame bin Ladena. Ali njegova uloga je postala manje izvesna kada su krajem te godine pripadnici američkih snaga oterali Bin Ladena i njegove sledbenike iz njihovih utočišta u Avganistanu.

U godinama posle 11/9, u američkim i zapadnim obaveštajnim agencijama se učvrstilo uverenje da je Bin Laden bio više nadahnuće, nego operativna figura Al-kaide. Komandosi američke Mornarice su zaplenili riznicu materijala prilikom upada u Bin Ladenovu kuću u Abotabadu u Pakistanu. Neki od tih materijala, barem na prvi pogled, izgleda da dovode u pitanje uvreženi stav prema Bin Ladenovoj ulozi.

U izvešajima sada izronjavaju zavere za podizanje u vazduh železničkih pruga i Bin Ladenovo podsticanje sledbenika da agresivno napadaju američke ciljeve. Navodi se da su neki američki zvaničnici nazvali kompleks objekata u Abotabadu „komandnim i kontrolnim centrom“. Bivši analitičar Centralne obaveštajne agencije Pol Pilar kaže da bliža procena zaplenjenog materijala do sada potvrđuje dugo važeći stav da Bin Laden nije bio operativni vođa koji je upravljao akcijama.

Kuća u kojoj je ubijen Osama bin Laden
Kuća u kojoj je ubijen Osama bin Laden

„Ne bih rekao da smo do sada videli ili čuli bilo šta što bi sugerisalo da je Bin Laden, suprotno mišljenju pre ovog napada, određivao detalje bilo kakvih svetskih operacija.“

Ali Pilar kaže da deo objavljenog video materijala ukazuje da je Bin Laden vodio računa o svojoj slici.

„Istina je da video trake koje je objavio Sekretarijat za odbranu, na kojima je on očigledno najzainteresovaniji za sopstveni imidž i kako je ispao njegov najnoviji video snimak i pripreme za sledeći, pokazuju da su to stvari koje su mu bile najvažnije.“

Analitičari kažu da je Al-kaida trpela pritisak kontraterorističkih operacija i hapšenja ili ubijanja vođa na srednjem nivou i nadgledanja njihovih komunikacija. Pilar, kao i drugi analitičari, ističe da je mnogo od terorističkih incidenata ili zavera posle 11/9, kao što je neuspešno postavljanje bombe na Tajms skveru i masakr u Fort Hudu, bilo planirano van „Al-kaidine centrale“ u Pakistanu, kako su obaveštajci počeli da nazivaju Bin Ladenovu kuću.

„To nije samo teorija nego činjenica koja se povrđuje već nekoliko godina, da se najveća inicijativa i usmeravanje i planiranje i obuka događaju dalje od Al-kaidine centrale, na periferiji.“

Jedno interesantno pitanje je da li će dokumenti otkriti bilo kaku vezu pakistanske vojske ili obaveštajne službe i Bin Ladena. Mnogi se pitaju kako je najtraženiji čovek na svetu mogao neprimećeno da živi nedaleko od glavnih pakistanskih vojnih instalacija. Međutim Džošua Foust, iz Američkog bezbednosnog projekta, kaže da to možda nikada neće biti objavljeno u javnosti.

Do sada, najbolje što su bili u stanju da objave su video snimci koji su za njega neprijatni, jer se vidi kako pomno gleda televiziju i slično. Hoću da kažem, to neće zaista da izmeni raspravu. To nam stvarno ne daje nikakvu novu informaciju, sem činjenice da nije imao neki lep televizor. Ali van toga, i dalje ne znamo šta ćemo da pronađemo. Smatram da je zaista u redu da Sjedinjene Države to čuvaju za sebe.“

Bin Ladenov zamenik, Ajman al-Zavahri, najšire se smatra vodećim kandidatom za naslednika ubijenog vođe Al-kaide. Analitičari ističu da Bin Ladenova smrt sama po sebi ne predstavlja smrtni udarac Al-kaidi ili džihadističkom terorizmu.

XS
SM
MD
LG