Linkovi

Pobunjenici kritikuju NATO


Vođa pobunjeničkih snaga Abdel Fatah Junis na konferenciji za novinare u Bengaziju

Vođa libijskih pobunjeničkih snaga kritikuje NATO zbog sporog preduzimanja vazdušnih napada u Misrati na zapadu Libije, tvrdeći da je to odlaganje izazvalo stradanje civila.

Abdel Fatah Junis kaže da NATO deluje veoma sporo, što omogućava napredovanje snaga libijskog lidera Moamera Gadafija. On je rekao da će možda zatražiti od pobunjeničkih vođa da se žale Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je ovlastio snage u Libiji da sprečavaju vladine trupe da napadaju civile.

„Ako bi NATO čekao još nedelju dana, u Misrati bi bilo gotovo i više u gradu ne bi bilo civila, njegovi stanovnici bi pomrli, a odgornost za taj zločin bi snosila međunarodna zajednica. Šta je NATO? Šta on uopšte radi? Ujedinjene nacije su nam naturile NATO nad glavu, a on ništa ne radi.“

Zvaničnici NATO-a kažu da su u Misrati raspoređeni Gadafijevi tenkovi i da se ljudi koriste kao štit. Brigadni general Mark Van Um, komandant savezničkih operacija, kaže da se vazdušna sila nad Libijom ne smanjuje.

„Situacija se menja svakog trenutka. Ono što stalno vidimo je menjanje taktike. Videli smo da su u prvim danima koalicione operacije ciljevi bili potpuno drugačiji. Prema tome, situacija je totalno različita, tako da to ne treba porediti, ali je operativni tempo nepromenjen.“

Gadafijeve snage su prisilile pobunjeničke snage na najveće povlačenje proteklih dana tokom borbi u okolini naftnog centra Brege. U međuvremenu, nastavljaju se diplomatski pokušaji prekida sukoba. Ipak, i zapadni i pobunjenički lideri kažu da neće prihvatiti nijedan dogovor koji omogućava Gadafiju ili njegovim sinovima da ostanu na vlasti.

XS
SM
MD
LG