Linkovi

Put do uspeha iranske kreatorke


Iranska kreatorka kupaćih kostima Tala Rasi
Iranska kreatorka kupaćih kostima Tala Rasi

Napraviti ime u modnoj industriji vrlo je teško, posebno ako ste mlad modni dizajner. Strast i upornost, naravno, mnogo pomažu u prevazilaženju mnogobrojnih poteškoća na putu ka slavi. Baš to je pomoglo mladoj iranskoj kreatorki kupaćih kostima, Tali Rasi, da postigne uspeh.

Život Tale Rasi dosta se promenio od vremena kada je sekla kožne jakne svoje majke da bi pravila haljine za lutke.

Nikada nisam mislila da bih mogla da napravim karijeru u modnoj industriji, jer svi roditelji u Iranu deci govore da moraju da budu ili doktori ili inženjeri ili advokati. Oduvek sam mislila da želim da budem advokat, jer puno pričam i uvek nađem rešenje”.

Rasi je napustila Iran 2000. godine pošto je zbog nošenja kratke suknje dobila 40 udaraca bičem. Poslednjih 10 godina, međutim, nisu bile mnogo lakše – mlada dizajnerka morala je da se bori na svakom koraku. Dobila je diplomu iz biznis menadžmenta, ali je dva puta bankrotirala. A onda je dobila šansu kakva se dobija jednom u životu – prošle godine su je pozvali organizatori takmičenja “Mis Universe”.

“Moja modna linija je o slobodi. Verujem da žene kroz modu iskazuju svoju slobodu. Organizatorima ‘Mis Universe’ dopao se taj slogan i pitali su me da li bih mogla da obezbedim kostime za njih. Bilo je veoma skupo, morali smo da nađemo investitore kako bi pokrili troškove. Morala sam da napravim 400 bikinja za samo dva meseca. Bilo je to odlično iskustvo”.

Rasi međutim kaže da nije spremna da proširi biznis. Ona trenutno ima privatnu firmu u kojoj rade dvoje stažista i jedan asistent.

Ja sam svoja sopstvena armija. Radim marketing, sav dizajn, mustre, idem u Kolumbiju po tkanine. Sve radim sama”.

Iako je u Iranu bila samo jednom otkad je otišla, Rasi kaže da je ponosna na svoje iransko muslimansko poreklo.

Ali kao što sve žene na svetu mogu da nose šta god žele, tako bi trebalo i Iranke. Odeća je nešto što ženi daje moć. Kada nosim poslovnu odeću ona mi pruža samopozdanje. Mislim da su žene lepe i to treba isticati”.

Njeni modeli veličaju žensku lepotu, ali veru u snagu žena. Snagu koju Tala prepoznaje u sebi i u svom poslu.

“Moj cilj je da postanem idol i uzor svim ženama koje žele nešto da postignu. Bilo da je to u modnoj industriji, da postanu lekar ili majka, ne bi trebalo da dozvole da ih bilo šta spreči u tome”.

Kompanija Tale Rasi zove se “DarBeDar” što na farsiju znači “od vrata do vrata”. Kako kaže, čak i ako bude morala da ide od vrata do vrata da bi postala uspešna – onda će to i uraditi.

XS
SM
MD
LG