Linkovi

Omaž ritmu i bluzu u Vašingtonu


Vašington je kolevka muzičkog stila ritam i bluz
Vašington je kolevka muzičkog stila ritam i bluz

Sedamdesetih godina prošlog veka, Vašington je bio kolevka muzičkog stila ritam i bluz. Većina muzičara koji su osnovali ovaj pokret nikada nisu stekli nacionalnu slavu, ali su i tada, kao i danas, uživali ogromnu popularnost među žiteljima američke prestonice. U znak poštovanja prema ovim lokalnim umetnicima, u Vašingtonu je nedavno otvorena izložba njihovih intimnih i retko prikazivanih fotografija.

Ime Čak Braun je u krugovima poznavalaca muzike sinonim za go-go – Afro-američki muzički stil nastao u Vašingtonu. Čak Braun se smatra osnivačem ovog muzičkog pravca koji je delom džez, delom ritam i bluz sa prizvukom hip hopa i izraženim perkusijama. Go-go je postao popularan 1970-ih, mada je njegov čuveni stil interakcije sa publikom omiljen i danas.

“U vreme muzičke top liste 40, znali bismo da pauziramo kada bi završili pesmu, ali ja sam došao na ideju da ne prestajemo nego da nastavimo od jedne pesme ka drugoj”.

Tako je nastao naziv go-go. Braun i 30-ak lokalnih muzičara sada su predstavljeni na novoj izložbi.

“Ova izložba pod nazivom ‘Bastin lus’ je omaž Vašingtonu i tradiciji ritma i bluza i soula koji se vezuje za ove krajeve. Vašington ima bogato muzičko nasleđe, i mi mu odajemo počast fotografijama Fernanda Sandovala”, kaže Kris Marej, vlasnik galerije “GOVINDA”

Čak Braun
Čak Braun

Bluz legenda Bobi Parker, koji je svirao rame uz rame sa Karlosom Santanom, bio je inspiracija Bitlsima. Njegove fotografije takođe se mogu videti na izložbi. Čester Čendler, poznatiji kao Memfis Gold, kaže da mu je muzika u krvi. On je takođe svirao sa velikanima muzičke industrije, između ostalog i sa soul legendom Džejmsom Braunom.

“Osećam se kao da sam u raju, kao da pričam priču kroz pesme koje pevam. Ostavljam nešto mlađim generacijama da imaju kada mene više ne bude bilo”.

Dok je pravio fotografije, Fernando Sandoval je razvio i prijateljske odnose sa R&B muzičarima kao što su Blek Medžik i Mister Li.

Verovatno sam nesvesno skupljao ove radove kako bi ih najzad pokazao u galeriji kao što je ova i omogućio muzičarima da dobiju priznanje kakvo su zaslužili”.

R&B pevačica, Selena Mekdej, jedna je od obožavateljki koja je došla da im oda svoje priznanje.

“Jako mi je drago što je Fernando ovo uradio, jer sam sarađivala sa većinom ovih ljudi. Bobi Parker i ja smo svirali na koncertima sa Čakom Braunom”.

“Oduševio sam se kada sam ušao i video Čaka Brauna koji je poznat u Vašingtonu”.

“Mnogo ovih ljudi nikada ne vidite. Uvek slušate njihovu muziku, tako da je sjajno kada povežete lice sa muzikom”,
navode posetioci.

Vlasnik galerije, Kris Marej kaže da je posebno uzbuđen što može da predstavi ove umetnike međunarodnoj publici.

Svet voli bluz, svet voli soul. Jedan od najvećih izvoznih artikala Amerike je muzika. Muzika je naš zajednički jezik”.

I dokle je god publika raspoložena da sluša, muzičari kao što je zvezda Go-goa Čak Braun, spremni su da nastupaju za njih.

XS
SM
MD
LG