Linkovi

Izložba Pikasovih dela u Virdžiniji


Jedno od dela Pabla Pikasa

Dela Pabla Pikasa, jednog od najznačajnijih umetnika modernog doba, putuju po svetu dok se njegov muzej u Parizu renovira. Nedavno su stigla u Umetnički muzej u Ričmondu u Virdžiniji.

Izloženo je gotovo dve stotine radova, koji obuhvataju celu osam decenija dugu karijeru Pabla Pikasa – od 1901. do 1972, godine pre nego što je umro. An Baldasari je kustoskinja izložbe i direktorka Nacionalnog Pikasovog muzeja u Parizu, koji je dom svih ovih i još većeg broja drugih radova.

Imamo pet hiljada dela, a ovde predstavljamo oko dve stotine, tako da je to samo mali deo, koji je ovde prikazan na poučan način, da bi se Pikasov stvaralački postupak bolje razumeo.“

I da bi se razumelo kako je sam Pikaso želeo da bude shvaćen. Aleks Nardžes je direktor Virdžinijskog umetničkog muzeja, koji je domaćin izložbe.

Pikasova dela izložena u Ričmondu
Pikasova dela izložena u Ričmondu

„Tokom celog života, on je prikupljao stvari koje je najviše voleo, hiljade i hiljade umetničkih predmeta. Kada je njegova zaostavština sređena, stvoren je Pikasov muzej.“

Predstavljena su dela u svim medijima ... i svim stilovima u kojima je radio.

On je bio u stalnoj revoluciji. Slika mu je bila glavni medij. Skulptura je bila neka vrsta matrice. Bio je veoma važan fotograf i fantastičan grafičar. Bio je istinski stvaralac“, kaže An Baldasari.

On je u suštini stvorio ono što danas smatramo modernom i savremenom umetnošću. Sve što se dogodilo u 20. veku i sada u 21, na neki način je povezano nazad sa Pikasom, u obliku ili formi“, navodi Aleks Nardžes.

Pikaso se nije inspirisao samo evropskom umetnošću, nego i nezapadnim umetnostima, što postaje sasvim jasno kada se obiđe Odeljenje afričke umetnosti Virdžinijskog muzeja.

„Prožimanje ovih izložbi i Pikasovih radova je fantastično, jer vidite koliko je Pikaso vukao iz Afrike u pogledu forme i kompozicije i naročito skulpture“, ističe Nardžes.

Izložba je pravi pogodak za ovaj muzej.

„Ovo je ograničena nacionalna i međunarodna turneja najveće zbirke Pikasovih radova na svetu.“

Izložba je prilika da Pikasovi obožavaoci vide neke od radova koje je sam umetnik najviše cenio.

XS
SM
MD
LG