Linkovi

Harmonika ponovo stiče popularnost


Učenici sviraju harmoniku na stepenicama Kapitola (arhivski snimak)

Pre otprilike pola veka, harmonika je bila veoma popularan instrument u celom svetu. Premda je nekoliko decenija pao u zaborav, instrument proteklih nekoliko godina ponovo stiče popularnost – zahvaljujući muzičkim festivalima, nadmetanjima harmonikaša i otvaranju klubova širom Sjedinjenih Država. Jedna grupa harmonikaša sada pokušava da vrati instrument i u Vašington.

Zovu se „Ansambl Potomak“ i redovno se okupljaju i uvežbavaju za buduće nastupe. Svi muzičari su članovi Vašingtonskog metropolitenskog udruženja harmonikaša, koje na današnji dan obeležava osmi rođendan. Potpredsednica udruženja Džoan Graumen kaže da je udruženje u početku imalo veoma malo članova.

„Na prve sastanke je dolazila šaka ljudi. Ali smo se ubrzo pročuli i iznenadili smo se koliko je harmonikaša ili bivših harmonikaša sa ovog područja počelo da nam se pridružuje svakog meseca.“

Džoan Graumen kaže da klub sada ima oko 70 članova – među kojima je samo nekoliko profesionalnih muzičara.

„Mnogi, mnogi koji su došli u naš klub, prestali su da sviraju pre 30, 40 godina i onda nastavili.

Jedna od takvih je Jimeng Huang iz Kine, koja ima 54 godine. Ona kaže da je svirala harmoniku kao tinejdžerka u Kini i onda prestala.

„Otada harmoniku nisam ni pipnula, sve dok pre tri godine nisam pronašla ovaj klub. Učlanila sam se i zadovoljstvo je videti sve ove harmonikaše u jednoj prostoriji. Volim to. Volim taj zvuk.“

Džoan Graumen je i istoričarka Američkog udruženja harmonikaša. Ona kaže da je harmonika 1950-ih i ’60-ih, možda bila čak previše popularna.

Svako dete je sviralo harmoniku i svako je znalo nekoliko istih komada. To nije bilo dobro. Mnogi smatraju da su onda ‘Bitlsi’ oveli do toga da su svi mladi više voleli da sviraju gitaru nego harmoniku. Nastala je rok muzika i na neki način odvukla pažnju od harmonike.“

Međutim, proteklih nekoliko godina, zahvaljujući harmonikaškim festivalima, nadmetanjima i otvaranju klubova širom zemlje, ona kaže da se popularnost ovog instrumenta povećala.
Frenk Buso, jedan od nekolicine profesionalaca u udruženju, svira harmoniku u Orkestru američkih vazduhoplovnih snaga. On ima svoje objašnjenje za novu popularnost instrumenta.

„Mislim da je ‘JuTjub’ čudotvoran. Ima toliko fantastičnih izvođača i fantastičnih snimaka koncerata koji su dostupni javnosti i besplatni. A to je sjajan način da se vidi šta može da se uradi sa harmonikom.“

Buso vodi i muzičku školu. On kaže da ima đake različitih uzrasta, od dece do penzionera i dodaje da ih sada ima tridesetak. Mark Nedžejko je počeo da uzima časove pre godinu i po. On je postdiplomac na Univerzitetu „Džons Hopkins“ i radi kao istraživač u jednoj biomedicinskoj kompaniji.

Obično svake večeri sedim sa harmonikom. To mi sjajno koristi da se opustim. Posle napornog dnevnog rada pokušavam da pobegnem od stvarnosti i uvek se okrećem harmonici koja mi donosi veliko zadovoljstvo i radost.“

Frenk Buso kaže da univerzalnost harmonike omogućava izvođenje svih muzičkih žanrova, bilo da je to pop, rok, klasična muzika, džez ili laka muzika. On očekuje da popularnost instrumenta širom planete nastavi da se povećava.

XS
SM
MD
LG