Linkovi

Egipatski turizam u krizi


Vodič u potrazi za turistima ispred Sfinge i piramida u Gizi

Egipatska prelazna vlada je nasledila lošu ekonomsku situaciju, a nedavna zbivanja u zemlji negativno su se odrazila i na turizam, sektor koji je tamošnji najveći izvor prihoda. Novonastalom krizom najteže su pogođeni turistički vodiči, hotelski radnici I ostali, zaposleni u turističkoj industriji.

Vlasnik kamile Hasan Hefnavi Abdel Maksud brine kako će da prehrani porodicu, jer je ostao bez prihoda.

“Posla više nema. Turisti koji su ranije dolazili više ne dolaze. Piramide, koje su bile zatvorene ponovo su otvorene za posetioce, ali turista nema.”

Kada su 25. januara počeli nemiri i protesti u Egiptu hiljade stranih posetilaca napustilo je zemlju i niko se nije vratio. Jedini posetioci danas su Egipćani. Mnoge suvenirnice su zatvorene, a egipatska Centralna banka, za ovu godinu, predviđa ekonomski gubitak od milijardu i pet stotina miliona dolara. Abdel Maksud brine da li će moći da nađe drugi posao.

“Ako nema turista za mene nema prihoda, a ako nemam prihod nemam od čega da hranim ni decu ni kamilu.”

Jedna turistička agencija u Kairu morala je da otkaže sve bukirane ture za februar i mart. Međutim vlasnik agencije Semi Gonei se nada boljim danima.

“Broj turista će se povećavati, a razloga ima više. Oni će dolaziti ne samo da bi videli piramide i Crveno more, već i da upoznaju Egipćane koji su započeli veliku revoluciju.”

Abdel Maksud i njegova kamila su čekaju bolje dane, a on se pita šta da radi dok se stranci i njegova zarada od njih ne vrate.

“Imao sam nešto ušteđevine ali to potrošio. Šta sada da radim … da kradem? Nemam novca za sebe i svoju porodicu, kao ni za kamilu. Ali moramo biti strpljivi dok ne prođe ova kriza.

U međuvremenu, udruženje lokalnih turističkih vodiča održalo je skup sa ciljem da podigne morala i s nadom da uskoro dolaze bolji dani.

XS
SM
MD
LG