Linkovi

Evropa pojačava pritisak na Mubaraka


Šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, izrazila je razočarenje što govor predsednika Mubaraka nije otvorio put ka bržem sprovođenju reformi u Egiptu
Šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, izrazila je razočarenje što govor predsednika Mubaraka nije otvorio put ka bržem sprovođenju reformi u Egiptu

Proteklih nekoliko dana evropski lideri su pojačali apele za smenu vlasti u Egiptu, gde se nastavljaju masovni protesti na kojima demonstranti zahtevaju ostavku predsednika Hosnija Mubaraka. Taj zahtev je postao još snažniji posle njegove sinoćne izjave na državnoj televiziji da nema nameru da ostavku podnese odmah.

Posle Mubarakovog obraćanja naciji, francuski predsednik Nikola Sarkozi je rekao da će egipatski predsednik neminovno morati da napusti položaj.

Pojavivši se pred televizijskim kamerama posle Mubarakovog govora Sarkozi je izrazio nadu da će egipatska demokratija u povoju imati dovoljno vremena da stekne političko iskustvo i uspostavi demokratske institucije i načela, i da neće krenuti u pravcu verske diktature.

Britanski sekretar za inostrane poslove, Vilijam Hejg je apelovao na brzu, ali mirnu smenu vlasti, dok je šef nemačke diplomatije istakako da je Mubarakov sinoćni govor učinio međunarodnu zajednicu zabrinutijom nego ikada.

U Briselu, predsednik Evropske komisije, Hoze Manuel Baroso je izrazio nadu da će tranzicija biti mirna.

Govoreći nešto pre Mubarakovog govora, a stojeći pored španskog premijera, Hozea Luisa Rodrigeza Sapatera, Baroso je rekao da ga razvoj događaja u Egiptu podseća na njegovu rodnu Portugaliju dok je vršila tranziciju sa diktature ka demokratiji.

Posle Mubarakovog govora, Evropska unija je pooštrila ton, dok je šefica evropske diplomatije, Ketrin Ešton, izrazila razočaranje zbog toga što egipatski predsednik nije otvorio put ka bržim i dubljim političkim reformama. Ona je pozvala egipatske vlasti da što pre ukinu vanredno stanje u zemlji i ujedno istakla da je mirna i neopoziva tranzicija ka demokratiji i pravednim izborima zajednički cilj kako Evropljana, tako i Egipćana.

XS
SM
MD
LG