Linkovi

Efikasan manje agresivan zahvat kod raka dojke


Tkivo dojke zaraženo kancerom
Tkivo dojke zaraženo kancerom

Kada se rak dojke proširi na limfni sistem pacijenta, hiruruzi tradicionalno izvode hiruršku operaciju uklanjanja velikog broja limfnih čvorova ispod pazuha, kako bi uklonili sve tragove kancera. Procedura je delotvorna, ali može da dovede do trajnih komplikacija. Jedna nova studija ustanovila je da nema prednosti od ukljanjanja tako velikog broja limfnih čvorova, a ti rezulatati mogli bi da znače velike promene kada je reč o hirurškom zahvatu kod raka dojke.

Kada se rak dojke proširi na okolne limfne čvorove lekari imaju dva izbora. Oni mogu da uklone glavni tumor i jedan ili dva najbliža limfna čvora. To se naziva sentinalna biopsija čvorova. Ili mogu da primene agresivniji pristup i izvade mnogo veći broj limfnih čvorova. Agresivniji pristup može potpuno da ukloni tumor, ali komplikacije često uključuju bol u ramenu ili trajno i bolno oticanje ruke. Doktor Armando Đulijano iz Džon Vejn instituta za borbu protiv raka u Kaliforniji želeo je da prouči da li bi rak mogao da bude eliminisan manje agresivnim hirurškim zahvatom.

„Uklanjanje manjeg broja limfnih čvorova znači manje bolova i patnje. To je ambulantna procedura“.

Radikalnija operacija podrzumeva ostajanje u bolnici jedan do dva dana i izaziva jače post-operativne bolove. Stoga je Bobi Saunders osetila olakšanje, kada joj je lekar ponudio manje radikalnu proceduru, pošto joj je uspostavljena dijagnoza raka dojke, pre osam godina.

Poznavala sam dosta ljudi koji su prošli kroz radikalnu proceduru i bila sam oduševljena kada mi je ponuđena druga opcija“.

Doktor Đulijano i istraživači iz nekoliko vodećih centara u Sjedinjenim Državama proučavali su skoro 900 pacijenata kojima se rak dojke proširio na samo jedan do dva limfna čvora. Polovina je imala radikalnu proceduru dok su ostali imali jednostavniju operaciju. Obe grupe bile su podvrgnute zračenju i hemoterapiji.

Stopa onih koji su živeli pet godina i duže bila je oko 92 odsto, bez obzira na tip operacije, ali ono što je divna vest jeste da su se žene, koje su imale samo sentinalnu biopsiju čvorova, osećale podjednako dobro kao i one koje su bile podvrgnute radikalnijem zahvatu“.

Istraživači ističu da kombinacija hemoterapije i zračenja sa jednostavnijom operacijom kao ishod ima veći uspeh. Neki stručnjaci navode da će studija najverovatnije promeniti način na koji hirurzi tretiraju rak dojke u ranoj fazi, koji se proširio na limfne čvorove. Međutim, drugi stručnjaci za rak i njihovi pacijenti kažu da žele više dokaza pre promene uobičajene prakse. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG