Linkovi

Diskriminacija afroameričkih pilota


Afroamerički piloti retko upravljaju komercijalnim avionima

Dok se u Sjedinjenim Državama obeležava Mesec istorije Afroamerikanaca, jedan vid borbe za rasnu jednakost se ispoljava u vidu teškog prihvatanja pilota crne boje kože.

U filmu o vazduhoplovnim snagama iz 1945, „Krila za ovog čoveka“, slave se avijatičari iz Taskegija, prvi afroamerički vojni piloti u američkim oružanim snagama. Piloti koji su leteli u vojnim misijama tokom Drugog svetskog rata, bili su suočeni sa brojnim izazovima.

Njihovi komandanti su bili beli oficiri koji su u najvećoj meri ostajali na položaju koliko im je trebalo za unapređenje i prekomandu u drugu jedinicu. Sadašnji predsednik Američkog udruženja pilota crnaca, Judžin Stenli, kaže da je u to vreme diskriminacija crnih pilota bila tolika, da je eksperiment bio osuđen na neuspeh.

„Ceo eksperiment sa avijatičarima iz Taskegija nije bio eksperiment da bi se pokazalo da crnci mogu da upravljaju avionima ili da bi trebalo da služe u vojsci kao elitnoj organizaciji. On je zamišljen da bi se pokazalo da mi nemamo mentalni kapacitet ili fizičku sposobnost za rukovanje složenom mašinerijom kao što je avion. Jasno je da su pogrešili.“

Frenk Grin, predsednik mesnog ogranka crnih pilota u državi Merilend na istoku, „Crnih jastrebova iz Česapika“, podseća na Džona Dablju Grina, istorijsku ličnost – prikazanu u Muzeju avijacije u Koledž parku.

„U vreme kada je za crnce bilo ekstremno teško da dobiju priliku da lete, on ne samo da je upravljao avionom, nego je bio prvi crni pojedinac koji je posedovao i vodio neki aerodrom u Americi.“

Pokojni Grin, koji je dobio komercijalnu pilotsku dozvolu tokom 1930-ih, osnovao je sopstveni aerodrom u Merilendu, da bi crni piloti poput njega mogli da dobiju priliku da lete. Frenk Grin kaže da je slavljenje istorije važno, ali da bi isto tako trebalo voditi računa o ostacima diskriminacije. On ukazuje da među današnjim pilotima crncima, samo mali broj profesionalno prolazi dobro u komercijalnim aviokompanijama.

„U stvari ovde u Americi, broj pilota na redovnim linijama koji su kapetani, veoma je, veoma mali, u stvari neznatan. Mislim da ih je negde oko dva odsto.“

Jedno od rešenja koja on predlaže, nalik na avijatičare iz Taskegija i Džona Dablju Grina, koji su se uzdigli do novih visina uprkos diskriminaciji, jeste da današnji crni piloti potraže zaposlenje u manjim regionalnim aviokompanijama i potom brzo krenu napred.

XS
SM
MD
LG