Linkovi

EU traži dijalog u Egiptu


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stiže na samit u Briselu
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stiže na samit u Briselu

Danas se o zbivanjima u Egiptu oglasio i skup šefova država ili vlada EU. Egipat je u fokusu Brisela, poručuje se, uz duboku zabrinutost zbog nasilja. Vlasti u Kairu se pozivaju da, umjesto represijom, promjenama odgovore na legitimne zahtjeve demonstranata. Niko, medjutim, zvanično nije pozvao egipatskog predsjednika da odstupi sa dužnosti-umjesto toga, mirna tranzicija dijalogom vlasti i opozicije.

Poruke iz Brisela danas su u tonu poziva na uzdržavanje od sile onih koji njome raspolažu i dopuštanja Egipćanima da iskažu svoje legitimne zahtjeve za promjenama. Unija ne želi ići dalje u uplitanju u trenutne prilike, čita se izmedju redova izjava njenih zvaničnika.

“Na egipatskom narodu i vladi je da provedu tranziciju. Predsjednik Mubarak je već izjavio da neće sudjelovati na narednim izborima. Kako će provesti tu tranziciju, to mora biti na njima, a na nama je da ih u tome podržimo. Sada je važno da vidimo smirivanje, dijalog, da vidimo kako se stvari kreću naprijed. I važno je dati uvjerenje ljudima kako će se stvari promijeniti“, kazala je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Evropski su lideri tako naložili visokoj predstavnici da u skoro vrijeme posjeti i Egipat i Tunis te da, istovremeno, započne posao njenog servisa za vanjske poslove i Evropske komisije na uobličavanju sveobuhvatnog paketa za sjever Afrike-od podrške demokratskim promjenama, putem jačanja demokratskih institucija, socijalne pravde i pripreme slobodnih izbora, do uspostave novog partnerstva sa zemljama susjedstva čiji stanovnici, poput Egipta i Tunisa, traže demokratske promjene. Medjutim, sve to je prekasno i premalo, uvjereni su evropski parlamentarci.

Reakcija Evrope je do sad bila slaba, suviše slaba, posebno reakcija gdje Ešton. Mubarak mora otići što je prije moguće. Treba da slijedi primjer predsjednika Tunisa. To će pomoći stabilizaciji regiona, a Evropljani moraju jasno zauzeti takav stav, podržati demokratske snage koje sedmicama demonstiriraju. Stalno se priča o islamskim snagama- to ne smije spriječiti Evropu da podrži demokratske snage Egipta”, kazala je članica zelenih Evropskog parlamenta, Rebeka Harms.

Niko ne razgovara sa ljudima koji se tamo bore za demokratiju, niko od svjetskih lidera nije tamo otišao da ih podrži i pomogne cijeli proces. Tu šansu ne smijemo propustiti. Papir sam po sebi nije dobar. A ljudi na ulici koji vode tu revoluciju, oni nemaju na umu neku religijsku državu, žele sekularnu demokratiju i oni su naši partneri. Moramo sa njima zajedno raditi, to je velika šansa za Evropu“, istakao je lider evropskih socijalista Martin Šulz.

Ostale, prvobitno zamišljene kao jedine teme skupa, su energija i inovativnost. Unija mora sve učiniti da za manje od deset godina u ukupnoj potrošnji energije, ona koja dolazi iz obnovljivih, čistih izvora bude zastupljena sa barem 20 posto, rečeno je danas. Preduslov za to je razvoj tehnologije i snažnija ulaganja. Neophodno je i kompletiranje evropskog energetskog tržišta- kaže završni dokument.

XS
SM
MD
LG