Linkovi

Usavršeni "teremin"ponovo popularan


Artur Harison pokazuje kako "teremin" funkcioniše
Artur Harison pokazuje kako "teremin" funkcioniše

Elektronska muzika postoji već dugo vremena, a u digitalnoj eri izgleda kao da je svugde oko nas. Elektronski instrument koji postoji već gotovo stotinu godina, izdvaja se od ostalih. Ekspert za „teremin“ živi u predgrađu Vašingtona.

„Teremin“ ima i osoben izgled i karakterističan zvuk, koji se često povezuje sa naučnofantastičkim filmovima.

„Dugo vremena ga je pratio glas da je više naprava za proizvođenje zvučnih efekata.“

Artur Harison se bavi „tereminom“ gotovo četiri decenije.

Dok sam bio na fakultetu 1974, delio sam sobu sa kolegom koji je studirao muziku, koji je jednog dana doneo ’teremin’ kući.“

Harison je rešio da ga rastavi i usavrši konstrukciju. Dvadeset godina kasnije, počeo je da pravi sopstvene projekte i osnovao firmu „Harison instruments“. Otada je prodao hiljade „teremina“.

„’Teremin’ se izdvaja kao sasvim jedinstvena i savršena naprava, zbog čega me je i osvojio.“

Ono što instrument čini jedinstvenim je činjenica da ne treba ni da ga dotaknete da biste svirali. Harison jedva primetno pokreće ruke po vazduhu da bi kontrolisao visinu i jačinu zvuka.

Pronalazač Leon Teremin na koncertu 1924 godine
Pronalazač Leon Teremin na koncertu 1924 godine

„Vidite da se visina povećava kad približim ruku ploči. A ova ruka i ova ploča regulišu jačinu.“

Ploče, koje se obično nazivaju antenama, u stvari su elektrode.

„’Teremin’ je klasičan oblik merenja količine električne energije između ruku izvođača i njegovih antena.“

Kako Harison pokreće ruke, količina električne energije se menja, menjajući struju u kolu, koje kontroliše zvuk. Originalni „teremin“, koji je izumeo ruski naučnik Leon Teremin 1919, imao je jednu vertikalnu i jednu horizontalnu antenu.

Harison je razvio konstrukciju sa ravnim pločama. Iako je imao nekoliko profesionalnih nastupa kao muzičar, pa čak postao i član jednog orkestra stacioniranog u Vašingtonu, Harison sebe smatra prvo i pre svega konstruktorom „teremina“.

„Kada sam počeo da konstruišem ’teremine’ i počeo da pravim sve bolji i bolji dizajn, nisam imao nameru da sviram na tome ali, naravno, kada ih pravite, da biste isprobali dizajn, morate i da zasvirate na njemu.“

Harison će tokom ove godine svirati još više, kada se njegov sastav pod imenom „Kasets“, posle prekida od 2008. godine, ponovo okupi.

XS
SM
MD
LG