Linkovi

Žestoki sukobi u Tunisu


Oklopna vozila na ulicama Etadamuna, zapadno od Tunisa

Jedna grupa za ljudska prava i sindikalni funkcioneri u Tunisu kažu da je najmanje četvoro ljudi poginulo u novim sukobima policije sa demonstrantima.

Učesnici protesta oglušili su se o policijski čas pa je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenje, razgnevljeni visokom nezaposlenošću i cenama hrane.

Funkcioneri kažu da je u nemirima širom zemlje poginulo 23 ljudi, dok opozicija i grupe za građanska prava kažu da je broj žrtava veći od 50. Očevici u Duzu, oko 550 kilometara južno od prestonice, izjavili su da je u jučerašnjim sukobima policije sa demonstrantima ubijeno najmanje troje ljudi.

Švajcarska je danas saopštila da je jedna Švajcarkinja koja ima i tunisko državljanstvo poginula juče, u sukobima na severu zemlje. Izvori u Francuskoj javljaju da je ubijen i jedan francuski građanin.

Nemiri su izbili u decembru, kada se jedan 26-godišnji diplomirani student spalio pošto mu je policija zaplenila poljoprivredne proizvode, za koje su vlasti tvrdile da ih je prodavao bez dozvole.

XS
SM
MD
LG