Linkovi

Američko-kineski vojni razgovori


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts prilikom susreta sa kineskim predsednikom Huom Đintaom, danas, u Pekingu
Američki sekretar za odbranu Robert Gejts prilikom susreta sa kineskim predsednikom Huom Đintaom, danas, u Pekingu

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da veruje da će Severna Koreja u roku od pet godina imati operativnu interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da ugrozi Sjedinjene Države.

Gejts je izneo tu prognozu danas, posle sastanka sa kineskim predsednikom Huom Đintaom, u Pekingu. Upitan šta Sjedinjene Države planiraju da bi se zaštitile od te pretnje, Gejts je rekao da je to ono o čemu je razgovarao u Pekingu - nalaženje načina da se Severna Koreja navede da, kako je rekao, "krene drugim putem".

Američki funkcioneri kažu da je Gejts takođe pitao Hua o izveštajima u medijima prema kojima je Kina ranije danas prvi put obavila probni let svog borbenog aviona u stelt tehnologiji, odnosno teško vidljivog za radare. Sajtovi kineskih državnih medija prikazuju snimke leta tog aviona i navode da se program modernizacije kineskih oružanih snaga odvija brže nego što se verovalo.

Jedan visoki funkcioner odbrane rekao je da su svi kineski civili, koji su bili na sastanku, izgleda bili iznenađeni vešću da je avion poleteo. Najviši kineski civil na sastanku, predsednik Hu Đintao, istovremeno je i predsednik kineske Centralne vojne komisije.

Kineske vlasti dozvolile su da fotografije kineskog stelt lovca J-20 procure u javnost nešto pre Gejtsove posete Pekingu. Blage mere bezbednosti kraj aerodroma, nedaleko od jugozapadnog kineskog grada Čengdua, tumače se kao znak da su kineske oružane snage želele da se o tom događaju čuje u javnosti.

Gejts je danas takođe rekao da ga je kineski predsednik uveravao da je probni let bio ranije planiran i da nije u vezi sa njegovom posetom.

XS
SM
MD
LG